Pe 11 septembrie, aproape trei milioane de elevi au început cursurile anului școlar 2023-2024. Elevii de clasa a-12-a au cele mai mari emoții, pentru că în doar câteva luni vor da examenul de Bacalaureat. De aceea, mulți dintre ei au intrat deja în febra pregătirilor și se întreabă când va avea loc BAC-ul în 2024. În materialul următor vă arătăm care este calendarul examenelor publicat de Ministerul Educației, pentru anul viitor!
An de an, Bacalaureatul este unul dintre cele mai importante examene ale maturității pe care tinerii absolvenți ai clasei a-XII-a trebuie să-l susțină. Nota obținută la BAC este extrem de importantă, fiind necesară o notă cât mai mare, pentru a ocupa un loc fruntaș la facultatea cea mai bună.
Odată cu începerea noului an școlar 2023-2024, Ministerul Educației a pregătit deja calendarul pentru sesiunile următoare de Bacalaureat 2024. Spre deosebire de anii trecuți când probele scrise la BAC începeau în jurul datei de 20 iunie, în 2024, probele la Limba și literatura română vor începe mai târziu.
Așadar, în acest material vă prezentăm data exactă când va avea loc BAC-ul în 2024. Sesiunea de Bacalaureat din perioada iunie – iulie 2024 va debuta de pe 3 iunie cu înscrierea candidaţilor. Acest proces va dura până pe 7 iunie. Apoi, în perioada 17-19 iunie va avea loc proba orală la Limba şi Literatura Română. Între 19 şi 20 iunie va avea loc proba orală la limba maternă şi tot între 19 şi 21 iunie 2024 se vor evalua competenţele digitale. Între 25 şi 27 iunie 2024 se va desfăşura proba pentru evaluarea cunoştinţelor într-o limbă de circulaţie internaţională.
Elevii din clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și cu frecvență redusă vor avea 34 de săptămâni de cursuri, iar pentru ei anul școlar se încheie la data de 7 iunie 2024. Examenele vor avea loc după cum urmează mai jos:
În urmăritorii ani va intra în vigoare și noua Lege a Educației, iar elevii și profesorii trebuie să țină cont de anumite schimbări în calendarul examenelor. Bacalaureatul vine cu modificări mari pentru elevii care intră în clasa a-IX-a!
Din anul școlar 2028-2029, BAC-ul va avea șase probe, cu un total de opt examene (10 pentru elevii care învață în limba maternă), față de șase examene, câte sunt în prezent. Proba A va evalua competențele lingvistice în limba română și maternă, și va cuprinde apoi examenul scris la română. În schimb, subiectele la scris vor depinde de specializarea absolvită. Mai exact, absolvenții claselor a-XII-a vor susține examene diferite absolvenții de filologie, cei din restul specializărilor și tinerii din clase cu predare în limba maternă.
Anul acesta, conform rezultatelor finale ale examenului de Bacalaureat, rata de promovare a fost de 75%. În sesiunea din vară, 78 de candidaţi au încheiat probele scrise cu media 10.
În plus, foile candidaţilor de la Bacalaureatul de toamnă au fost scanate şi trimise aleatoriu în ţară pentru corectare. Profesorii le-au evaluat în acelaşi timp, iar prima pagină cu datele la vedere nu s-a mai securizat, pentru că secretizarea a fost făcută de platforma digitală automatizat. După ce elevul a predat lucrarea în sala de examen, supraveghetorul a scanat cu grijă fiecare pagină scrisă. Apoi, lucrarea a fost încărcată pe serverul securizat de STS şi, cu un singur click, a ajuns pe două computere, aleatoriu alese, din două colţuri diferite de ţară.
În mod automat, platforma a identificat diferenţele de note între cei doi evaluatori. Dacă diferența a fost mai mare de un punct, lucrarea s-a distribuit automat altor doi evaluatori. La final, se elimină cea mai mare şi cea mai mică dintre note şi se face media între notele rămase.
Vezi și: Se schimbă structura anului școlar 2023 – 2024? Anunțul oficial făcut de Ministerul Educației