Când trece valul 3 al pandemiei de covid-19, de fapt. Răzvan Cherecheș a făcut anunțul zilei (exclusiv)

Când trece valul 3 al pandemiei de covid-19, de fapt. Răzvan Cherecheș a făcut anunțul zilei (exclusiv)
Când trece valul 3 al pandemiei de covid-19, de fapt

În țara noastră, al treilea val al pandemiei de coronavirus nu o să se încheie mai devreme de luna iulie. De altfel, profesorul Răzvan Cherecheș spune că măsurile de relaxare, propuse pentru Paști, trebuie să fie dublate de campanii de informare:

Când trece valul 3 al pandemiei de covid-19, de fapt

”De Paşti, virusul nu intră în vacanţă!”, a declarat Răzvan Cherecheş, expert în politici de sănătate publice şi profesor la Universitatea “Babeş-Bolyai”, pentru Impact.ro.

Al treilea val al pandemiei nu o să se încheie mai devreme de iulie 2021. Iar asta în ciuda faptului că primăvara începe să își intre în drepturi. Specialiștii cred că măsurile de relaxare pentru primele două zile ale lunii mai, anunțate de premier, sunt binevenite, însă trebuie însoțite în cel mai scurt timp de o campanie de informare prin care să amintească că pandemia nu este învinsă.

“Măsura anunţată de premierul Florin Cîţu poate fi salutată, fiindcă lumea mai aşteaptă şi aşa ceva. Dar ea trebuie dublată clar de avertismente legate de faptul că cei care nu vor respecta măsurile de distanţare socială vor suferi şi în noaptea de Paşti rigorile legii, adică amenzi. Pe scurt, de Paşti virusul nu intră în vacanţă! Ca atare, atenţie noastră trebuie să rămână trează”, a declarat, pentru impact.ro, Răzvan Cherecheş, expert în politici de sănătate publice şi profesor la Universitatea “Babeş-Bolyai”.

”Nu e simplu să combați actuala pandemie”

Tot Răzvan Cherecheș spune că ar fi mai mult decât necesară o campanie de informare bună pe tema zilelor speciale de la început de mai.

“Aici se impune, după mine, şi o campanie, prin care oamenilor să li se reamintească că distracţia vine la pachet cu masca sau alte măsuri de protecţie, nu că s-a renunţat la una în favoarea celeilalte. Altfel, vom avea la jumătatea lui mai o rată mai mare a infectărilor”, a spus Cherecheş, care crede că actualul cabinet guvernamental a dat, în nenumărate ocazii, senzaţia unui “comportament preelectoral” în lupta dusă împotriva actualei pandemii, nereuşind să comunice clar ce anume este de făcut.

“E evident că nu e simplu să combaţi actuala pandemie. Comunicarea oficială a fost mai degrabă anemică şi că nu am luat cele mai bune decizii. Vă dau un exemplu simplu: despre valul al treilea pe care-l traversăm azi se ştia încă din ianuarie, dar s-a aşteptat până în martie pentru a fi luate unele decizii”, e de părere acesta.

Expertul în politici de sănătate publică a mai spus că oamenii trebuie să înţeleagă că aglomeraţia trebuie în continuare evitată, deoarece numai aşa se va putea opri o creştere galopantă a numărului de persoane internate în ultimele zile la Terapie Intensivă.

“Aţi auzit ca vreun supermarket să fii primit vreo amendă pentru nerespectarea regulilor legate de evitarea aglomerării? Eu, unul, nu! Respectarea restricţiilor legate de orarul magazinelor se face aşa acum se face, dar la aglomeraţie mai avem mult de lucru. Iată de ce cred că valul al treilea al pandemiei nu se va stinge la noi mai devreme de iulie. Am fi avut poate şansa unui iunie, dacă am fi aplicat măsurile luate în ultima vreme, mai devreme şi mai apăsat!”, a conchis profesorul clujean.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI