Circulația pe drumurile publice, după cum bine se știe, este reglemenatată și are anumite reguli stricte, prevăzute în Codul Rutier. Printre acestea se numără și o anume situație, și anume când te poate prinde radarul chiar dacă eşti pe contrasens. Din păcate, sunt mulți șoferi care nu știu detaliul care poate aduce amenzi mari şoferilor.
Mersul cu viteză pe șosele sau autostrăzi, cel puțin în anumite state europene este reglementat și, bineînțeles, stabilit la o anume viteză de deplasare. Cu toate astea, în România, asta și ca urmare a unei infrastructuri defectuoase, nu avem autostrăzi de mare viteză, cu excepția Autostrăzii A1 (Autostrada Soarelui) și o parte a tronsonului Autostrăzii din județul Sibiu.
Dacă în mod curent, polițiștii pot depista șoferii care circulă cu o viteză mai mare decât cea reglementată pe sensul de mers, conform Codului Rutier, aceștia pot face același lucru și cu șoferii care merg pe contrases. În aceeași măsură, legea prevede și contestarea acestui proces.
Singura condiție care trebuie îndeplinită, când te poate prinde radarul chiar dacă eşti pe contrasens, este ca numărul mașinii să fie vizibil și să nu există ceva care să perturbe raza de acțiune a pistoalelor radar.
În cazul autostrăzilor, ca urmare a montării parapetelor și a separatoarelor de sens, acest proces este ceva mai greu.
Deși Ministerul de Interne anunța achiziția unor noi sisteme radar fixe și mobile, inclusiv cele portabile, raza de acțiune a celor existente este una limitată, explică agenții de poliție.
Așa se face că, echipamentele existente nu pot depista o viteză mai mare de 320 de km/h. În aceeași măsură și distanța este una limitată, din caietul tehnic al echipamentelor reieșind că bat pe o rază de cel mult 1,2 kilometri.
Așa cum spuneam anterior, în România foarte rar se ajunge la viteze de peste 300 de kilometri pe oră, și nu că ar fi limitate mașinile, ci nu există spațiile adecvate pentru a atinge o astfel de viteză.
Cu toate astea, mulți se bazează pe faptul că, de cele mai multe ori, agenții de poliție care dispun de echipamente radar, sau cele montate pe stâlpi, sunt pe contrasenul lor de mers.
Și totuși, ceea ce nu iau în calcul, este detaliul care poate aduce amenzi mari şoferilor. Este vorba de cât de vizibil este numărul de înmatriculare al mașinii, dar ține și de cât de repede poate detecta echipamentul.
În această situație, la fel ca și atunci când sunt prinși peste limita de viteză pe sensul de mers, cei prinși vor fi pasibili de plata unei amenzi, chiar dacă de cele mai multe ori unii șoferi ajung să conteste o astfel de amendă.
Iar dacă mai există șoferi care se întreabă dacă este legală amenda primită ca urmare a depistării radar pe contrasens, vă spunem clar că da, este legal. Așadar, mare atenție cum circulați!