Când și cum se consumă castraveții murați, de fapt. Ce trebuie să faci cu ei înainte să îi mănânci

Când și cum se consumă castraveții murați, de fapt. Ce trebuie să faci cu ei înainte să îi mănânci
Cum se consuma castravetii murati

Sezonul rece se apropie cu pași rapizi, iar gospodinele se pregătesc să pună legume la murat. Indiferent că vorbim despre câteva borcane mici sau butoaie mai mari, pentru a ne ajunge toată iarna, iată cum se consumă, de fapt, castraveții murați.

Cum se mănâncă gogoșarii și castraveții murați, în mod corect

Pe timp de toamnă și în lunile de iarnă, gospodinele și gospodarii români se pregătesc pentru sezonul rece, punând legumele lor preferate la murat. Fie că vorbim despre conopidă, castraveți, pepeni, gogoșari sau gogonele, alimentele sunt alese cu grijă și depozitate într-un loc rece și umbros, de preferat într-o pivniță.

Un secret pe care toți românii trebuie să-l știe este că, înainte de a consuma castraveții murați, în special cei din saramură, aceștia trebuie spălați sub un jet de apă, pentru a scăpa de excesul de sare de pe suprafața legumelor.

Castraveții murați în saramură se păstrează într-un loc răcoros de 10-15 grade, pentru ca procesul natural de fermentatie acido-lactică să se poată declanșa. Castraveții murați se pot consuma la orice oră din zi. Unii români preferă să-i taie bucățele și să-i savureze sub formă de salată, în timp ce alții îi folosesc drept garnitură la mâncături gătite precum cartofi, fasole, linte, năut, carne de pui sau soia.

Rețetă castraveți murați în saramură

Ingrediente

  • castraveți
  • usturoi (3-4 căței la un borcan de 3 litri)
  • țelină
  • lăstari de vișin
  • cuișoare
  • inflorescențe de mărar
  • soluție de apă cu sare (30 g sare la 1 litru de apă)

Mod de preparare:

Spală bine de tot castraveții, după care vei clăti sub jetul de apă lăstarii de vișin și inflorescențele de mărar. Pune pe fundul borcanului o floare de mărar, 2 căței de usturoi întregi și un lăstar de vișin de 5-10 cm. Castraveții se vor poziționa în așa fel încât vor încăpea cât mai mulți, fără să-i forțezi.

Apoi, adaugi un alt strat de floare medie de mărar și o bucată de lăstar de vișin, pe la mijlocul borcanului. Umple recipientul cu castraveți, iar deasupra vei pune o floare de mărar, o tulpină de țelină și un alt lăstar de vișin.

Adaugă, în continuare, 5-6 cuișoare și soluția de sare cu apă până ce se acoperă conținutul borcanului. Nu uita să închizi borcanul cu un capac ermetic. Lasă borcanul la soare în prima zi, pentru ca procesul de fermentație să se accelereze.