Anunț de ultimă oră pentru români. Când se vor elibera cardurile de sănătate de acum înainte, după ce au fost făcute mai multe schimbări majore la nivel național. Toți cei care sunt asigurați trebuie să știe când se vor putea folosi de cardurile respective și cum vor intra în posesia lor.
În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre o schimbare în ceea ce privește cardurile de sănătate. Mai exact, Guvernul ar avea în plan să schimbe vârsta la care românii primesc acest document ce atestă asigurarea lor din punct de vedere al sănătății.
Mai exact, și minorii ar putea primi aceste documente. Deși acum ajung în posesia românilor la 18 ani, ar putea să nu se mai țină cont de vârsta de majorat și chiar să primim cardul încă de la naștere, odată cu stabilirea CNP-ului.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a discutat despre acest subiect extrem de controversat. Oficialul nu a negat informația, însă a precizat clar că scăderea vârstei beneficiarilor cardurilor de sănătate ține de CNSAS.
Dorința unei schimbări ar fi apărut în cotextul modificării cărților de identitate. Având în vedere că acestea se eliberează încă de la 14 ani și cele noi vor conține și date sanitare, ar fi nevoie de o modificare și în ceea ce privește cardurile de sănătate.
”Eliberarea cardurilor de sănătate era programat să aibă o evoluţie favorabilă din punct de vedere al scăderii vârstei, pentru că, ştiţi bine, în România se vor schimba şi cărţile de identitate, iar cărţile de identitate vor include şi partea de date sanitare, iar cărţile de identitate, după cum ştim, se eliberează la vârsta de 14 ani”, a declarat Rafila.
Un alt proiect important al României ei este Planul naţional de combatere şi control al cancerului. În privința acestui obiectiv, ministrul Sănătăţii a declarat că este unul care necesită mult timp ca să fie finalizat și adus într-o formă ideală.
Mai exact, responsabilii au la dispoziție cinci ani ca să se ocupe de acest Plan, care va putea fi aplicat integral când vor fi funcţionale toate structurile care tratează ierarhizat pacienţii oncologici.
”Adoptarea acestor norme (de aplicare a Planului – n.r) este un proces. O parte din ele au fost adoptate la 30 iunie, cum era stabilit în prevederile Planului naţional de combatere şi control al cancerului. Astăzi am operaţionalizat o parte dintre acele norme care nu puteau fi aplicate datorită imposibilităţii de finanţare şi am extins serviciile de radioterapie pentru pacienţii oncologici”, a mai afirmat Rafila.
Primele norme ar fi fost deja aprobate, după ce Guvernul l-ar fi grăbit pe ministrul Sănătății în ceea ce privește finalizarea tuturor procedurilor.