12 apr. 2023 | 11:00

Când se vopsesc ouăle de Paște 2023. Multe gospodine greșesc

Utile
Când se vopsesc ouăle de Paște 2023. Multe gospodine greșesc

Paștele Ortodox este una dintre cele mai importante sărbători creștine și este sărbătorit în fiecare an de credincioșii ortodocși din întreaga lume. Cu această ocazie, credincioșii pregătesc mâncare specifică precum pască, cozonac, friptură de miel și ouă roșii. În acest articol vei afla când se vopsesc ouăle de Paște 2023, potrivit tradiției.

Când se vopsesc ouăle de Paște 2023

Data Paștelui Ortodox este calculată în funcție de calendarul iulian și cade în prima duminică după prima lună plină care are loc după echinocțiul de primăvară. Data acestuia poate varia în intervalul 4 aprilie – 8 mai. În anul 2023, Paștele Ortodox va fi sărbătorit în data de 16 aprilie.

În această zi, credincioșii ortodocși participă la slujba de Înviere, care este de obicei oficiată la miezul nopții și simbolizează Învierea lui Isus Hristos. După slujbă, oamenii se salută unii pe alții cu expresia „Hristos a înviat!”, la care celălalt răspunde „Adevărat a înviat!”. După aceea, se obișnuiește să se ia masa în familie sau cu prietenii, iar tradiția spune că trebuie să se mănânce ouă roșii, cozonaci și alte bucate specifice acestor sărbători.

Semnificația ouălor roșii la creștini

Ouăle roșii au o semnificație importantă în tradiția ortodoxă de Paște. Potrivit acesteia, ouăle roșii reprezintă sângele lui Isus Hristos, care a fost vărsat pe cruce pentru mântuirea oamenilor. De asemenea, ouăle roșii și simbolul învierii, prin culoarea lor vibrantă care rezervă și bucuria.

În timpul slujbei de Înviere, preotul binecuvântează ouăle și le împarte credincioșilor. Potrivit unor tradiții, ouăle sunt lovite între ele pentru a marca învierea lui Iisus Hristos, iar cel care rămâne cu oul nespart este considerat norocos. Alte tradiții folosesc ouăle în jocuri și activități de divertisment.

Vezi și Vopseaua de Paște pentru ouă care este toxică. Așa o recunoști ca să nu o mai cumperi

Simbolul ouălor roșii

Ouăle roșii sunt de asemenea un simbol al renașterii și al speranței, reprezentând începutul unui nou ciclu de viață și învierea naturii după iarna grea. De aceea, ouăle roșii sunt adesea asociate cu primăvara și cu începutul sezonului de creștere a plantelor.

În concluzie, ouăle roșii au o semnificație profundă și importantă în tradiția ortodoxă de Paște, reprezentând atât sângele lui Isus Hristos, cât și simbolul învierii și al speranței.

Tradiția vopsirii ouălor de Paște

În mod tradițional, ouăle de Paște sunt vopsite înainte de Paște, care va fi în acest an pe 16 aprilie. Mai exact, ouăle se vopsesc de obicei în Joia Mare. Cu toate acestea, date exacte și orele de vopsire pot varia în funcție de obiceiurile și tradițiile specifice fiecărei familii sau culturi. În multe culturi, se vopsesc ouăle în Joia Mare sau Vinerea Mare, dar obiceiurile pot varia în funcție de regiune și de tradiția locală.

În general, ouăle se vopsesc în culori vibrante, cum ar fi roșu, galben, verde sau albastru, folosește vopsele speciale pentru ouă. De asemenea, în unele zone, se folosesc plante și flori pentru a crea modele și modele interesante pe ouă.

Citește și Cum vopsești ouăle de Paște cu coji de ceapă, de fapt. Secretul știut de gospodine

Cum se vopsesc ouăle roșii

Ouăle roșii sunt ouă fierte în apă cu frunze de ceapă sau de țelină, dacă se vrea ca acestea să fie vopsite natural, deoarece acestea le conferă o culoare roșie caracteristică.

Înainte de a vopsi ouăle, acestea se curăță și apoi se fierb într-o oală cu apă și o linguriță de oțet timp de aproximativ 10-15 minute. Aceasta va ajuta la fixarea culorilor in timpul procesului de vopsire. După ce ouăle sunt vopsite, acestea pot fi puse într-un coș de Paște decorativ.

Când se vopsesc ouăle de Paște 2023

Momentul în care se vopsesc ouăle de Paște

PlaySport
E aproape ILEGAL de fierbinte! S-a iubit nebunește cu Ronaldo și nu s-a știut absolut nimic până acum! Dezvăluie TOT din relație. Cum a agățat-o Cristiano
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Declarație comună: Rusia și China avertizează împotriva războiului nuclear și convin să extindă exercițiile militare
EVZ.ro
Fenomene meteo care au devastat Europa ajung în România. Este alertă totală la nivel național
Digisport.ro
Adio! Louis Munteanu a făcut anunțul
Adevarul
Superbacteriile care fac șah-mat sistemul medical. Omenirea este tot mai vulnerabilă în fața microorganismelor
BZI.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Scandalul uitat dintre Bianca Drăgușanu și Anamaria Prodan: „Toate deşteptele şi perfectele cu castraveţi în cap au început să...”
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
AMANTELE care au devenit NEVESTE! Ele au DISTRUS căsniciile barbaților celebri din România
Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Un nou ITP pe capul șoferilor. Amenzile sunt uriașe
EVZ.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
S-au stabilit regulile obligatorii. Decizia a venit astăzi direct de la vârful UE
Capital.ro
Românii vor putea să-și calculeze singuri pensiile. Şeful Casei de Pensii: "Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial"
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, bagă spaima în români
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Un întreg oraș e speriat după ce camerele de supraveghere au filmat o creatură bizară în fața grădinii ZOO. Ce poate fi
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro