Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine și are loc la 40 de zile de la Învierea Domnului. Anul acesta, Înălțarea va fi prăznuită pe data de 25 mai. Aflați în rândurile următoare când se vopsesc ouăle de Înălțarea Domnului și ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii cu ocazia acestei sărbători sfinte.
Înălțarea Domnului este o sărbătoarea mare, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. Conform tradiției, are loc la 40 de zile de la Învierea Domnului, într-o zi de joi, iar anul acesta se va sărbători pe 25 mai.
În popor, Înălțarea Domnului mai este denumită și Ispas sau Paștele Cailor. Este o sărbătoarea încărcată de tradiții, obiceiuri și superstiții. De asemenea, Înălțarea Domnului este ultima zi în care gospodinele mai pot vopsi ouă anul acesta. Potrivit tradițiilor, vopseaua rămasă trebuie pusă la rădăcina unui pom, pentru prosperitate.
La fel ca în duminica Paștelui, de Înălțarea Domnului se vopsesc ouă și se ciocnesc, iar toți credincioșii se salută cu „Hristos S-a Înălțat” și „Adevărat S-a Înălțat”. În tradiția populară, această sărbătoarea amintește de momentul în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri.
Înălțarea Domnului este ultima sărbătoare în care credincioșii mai pot vopsi ouăle. În această zi, oamenii merg cu diferite bucate la biserică, acolo unde sunt sfințite și se dau de pomană mai apoi.
Cei care au în familie rude care au trecut în neființă dăruiesc săracilor diferite alimente, precum pâine caldă, ceapă verde, brânză sau rachiu pentru sufletele acestora.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Înălțare. Ce se face pentru sănătate, noroc și spor
De asemenea, în aceeași zi cu această sărbătoare creștină mai este serbată și Ziua Eroilor. După Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate.
De Înălțarea Domnului nu se fac treburi la câmp sau în gospodărie, nu se coase, nu se spală și nu se mătură. Potrivit tradițiilor, în această zi oamenii poartă frunze de nuc și leuștean la brâu, deoarece așa a avut și Iisus atunci când S-a înălțat la ceruri.
În unele zone ale țării, creștinii obișnuiesc să împodobească casa cu crenguțe de paltin. De Înălțare, se spune că este bine să bați vitele cu frunze de leuștean pentru a se îngrășa și a fost sănătoase tot restul anului.
De Înălțarea Domnului nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură față de cei din familie. Se spune că, așa cum va fi relația ta în această zi cu cei apropiați, așa va fi și restul anului. De asemenea, nu se împrumută bani, nu se spală, nu se caldă și nu se face treabă în gospodărie sau pe câmp.
Citește și: Rugăciunea pe care să o rostești de Înălțarea Domnului. E foarte puternică, aduce sănătate și noroc
În această zi nu se înstrăinează niciun obiect din casă și nu se dă foc din casă pentru a nu avea inimă rea în gospodărie. Nu se dă sarea din casă, deoarece vacile nu vor mai avea lapte și nu se seamănă culturi, deoarece nu vor da rod.