De ce se produc atâtea catastrofe naturale. Ce se întâmplă cu Luna. Chiar NASA a făcut anunţul

De ce se produc atâtea catastrofe naturale. Ce se întâmplă cu Luna. Chiar NASA a făcut anunţul
NASA anunță că vom avea parte de un alt deceniu de creștere a nivelului mării

Lumea se confruntă, din ce în ce mai mult, cu fenomene extreme. Viitoarele schimbări naturale pe orbita Lunii, împreună cu creșterea nivelului mării cauzate de schimbările climatice ar putea duce la inundații record pe Pământ în următorii ani. Informațiile au fost furnizate de un studiu recent al agenției spațiale americane NASA.

Luna „se clatină”, mările sunt în creștere și pot provoca inundații

Agenția spațială NASA a publicat un nou studiu cu privire la modificările orbitale ale Lunii. Potrivit studiului, inundațiile record vor începe în anii 2030 și vor dura 10 ani. Studiul NASA s-a concentrat asupra efectului fenomenelor din SUA, în principal.

Potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, în 2019 au existat 600 de inundații în SUA. Acest număr este de așteptat să crească de mai multe ori până în anii 2030, potrivit studiului, care a fost publicat în revista Nature Climate. Inundațiile sunt proiectate să se producă în grupuri care ar putea dura o lună sau mai mult.

În timp ce inundațiile cu maree ridicate în cauză implică mai puțină apă și sunt adesea considerate mai puțin dăunătoare decât inundațiile cauzate de creșterile uraganelor, „efectul acumulat în timp va avea un alt impact”, declară Phil Thompson, profesor asistent la Universitatea din Hawaii și autorul studiului.

Așa-numita „oscilare” a Lunii nu este un fenomen nou. Fenomenul a fost raportat pentru prima dată în 1728 și face parte dintr-un ciclu natural de 18,6 ani. În prima jumătate a ciclului, mareele regulate ale Pământului sunt suprimate. În a doua jumătate, mareele sunt amplificate, potrivit NASA.

Luna se află în prezent în jumătatea ciclului de amplificare, provocând deja inundații crescute de-a lungul multor coaste, rezultat al nivelului ridicat al mării cauzat de schimbările climatice, mai spune studiul NASA.

NASA anunță că vom avea parte de un alt deceniu de creștere a nivelului mării

Cercetătorii NASA au descoperit că un alt deceniu de creștere a nivelului mării va avea consecințe grave atunci când Luna se află din nou în jumătatea amplificării ciclului său. Rezultatul va fi o creștere a inundațiilor în zonele continentale ale SUA, Hawaii și Guam și scutind doar coastele de nord, cum ar fi Alaska.

Cercetătorii au studiat 89 de locații ale gabaritului de maree din regiunile de coastă din statele și teritoriile SUA, ciclurile astronomice și probabilitatea apariției fenomenelor de maree pentru a face proiecțiile, care se întind până în 2080.

Administratorul NASA, Bill Nelson, într-un comunicat, a declarat că cercetarea este crucială pentru a permite zonelor de coastă să se pregătească pentru viitorul mai inundat.

„Combinația dintre atracția gravitațională a Lunii, creșterea nivelului mării și schimbările climatice va continua să exacerbeze inundațiile de coastă de pe coastele noastre și din întreaga lume”, a spus administratorul NASA, Bill Nelson.

NASA spune că această creștere a nivelului mării, la nivel global, va împinge probabil acele maree mai mari. Liderul echipei NASA de cercetare, Ben Hamlington, a spus că acest ciclu lunar ar putea avea un efect mult mai dramatic.

„Ne apropiem din ce în ce mai mult de pragurile de inundații sau de punctul de basculare în aceste locații de coastă. Aceeași variabilitate din trecut care nu a provocat inundații va provoca acum inundații masive”.

Urmăriți Playtech.ro și pe