Decretul ”Stării de Urgență” publicat în Monitorul Oficial. Care sunt cele mai aspre măsuri luate!

Decretul ”Stării de Urgență” publicat în Monitorul Oficial. Care sunt cele mai aspre măsuri luate!
Care sunt cele mai aspre măsuri care se iau prin decretul privind starea de urgență. Cum vor fi aplicate acestea

Conform unui comunicat transmis astăzi, de către Președintele Iohannis, România intră în ”Starea de Urgență”, pe baza unui decret dat și semnat de Președinte. Tot astăzi, Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că starea de urgenţă pe întreg teritoriul României va fi pentru 30 de zile.

UPDATE: Decretul dat de Președintele Iohannis, prin care se declară ”Stare de Urgență” pe tot teritoriul României, a fost publicat în Monitorul Oficial, astfel va intra în vigoare chiar de astăzi: M. Of. nr. 0212 din 16 Martie 2020 / Act nr. 195/16 Martie 2020: ”Decret privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României”-Președintele României

Care sunt cele mai aspre măsuri care se iau prin decretul privind starea de urgență

În comunicatul dat astăzi de Președintele Iohannis s-au atins punctele importante din decretul ”Stării de Urgență”, măsurile aspre luate fiind justificate, dată fiind starea de fapt din acest moment de pe teritoriul României.

Care sunt cele mai aspre măsuri care se iau prin decretul privind starea de urgență. Cum vor fi aplicate acestea
Care sunt cele mai aspre măsuri care se iau prin decretul privind starea de urgență. Cum vor fi aplicate acestea

Măsurile anunţate de preşedinte, dar nu toate se vor aplica imediat, ci doar pe măsură ce situațiile le vor impune:

 • Şcolile vor fi închise.
 • Activitatea din învățământul preuniversitar şi universitar se suspendă.
 • Se vor plafona, preţurile la medicamente, alimente de primă necesitate, utilităţi, carburanţi, în limita preţului mediu din ultimele trei luni.
 • Serviciile medicale pentru tratatea coronavirus se acordă tuturor persoaneor aflate pe teritoriul României.
 • Angajatorii vor fi sprijiniţi, iar angajaţii vor beneficia de protecţie socială.
 • Pe perioada stării de urgenţă prevederile legii privind acordarea de zile libere în situaţia închiderii unităţilor nu se aplică celor din sistemul naţional de apărare, celor din sistemul sanitar. Aceştia au dreptul la o majorare a salariului în situaţia în care celălat părinte nu beneficiază de dreptul prevăzut în această lege.
 • Nu mai este necesară deplasarea la sediul instituţiilor pentru depuneri de cereri pentru prestaţii sociale, acestea fiind depuse elecronic.
 • În structurile MAI, unităţi sanitare şi servicii asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personal suplimentar.
 • Asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru echipamente, medicamente, prin achiziţie directă.
 • S-au simplificat proceduri de alocare a banilor astfel încât să se facă toate operaţiunile necesare rapid.
 • Guvernul va anunţa în curând pachetul de măsuri economice stabilit.
 • Producţia şi întreaga econnomie trebuie să fie pregătite să susţină combaterea epidemiei.
 • Activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgenţă deosebită. Lista cauzelor e stabilită de ÎCCJ şi colegiile de conducere a curţilor de apel.

Cum vor fi aplicate acestea

Decretul va ajunge în Parlament, iar PSD va încerca sa gestioneze cât mai repede acest aspect și să se voteze cât mai repede, cu sau fără amendamente, reproșul fiind lipsa amendamentelor pe plan economic. Dacian Cioloș a spus că ceea ce se întâmplă, și deciziile ar fi trebuit luate în colaborare cu mediul de business din România, tocmai datorită imapctului pe care îl va avea asupra economiei și, implicit, asupra afacerilor din mediul de business românesc.

Două tipuri de măsuri cu aplicabilitate imediată și de aplicabilitate graduală ar fi închiderea grabnițelor, oprirea metroului, rechiziționarea medicamentele și  a echipamentelor medicale. Ministrul de Interne devine în această situație o persoană foarte importantă, fiind cea care va aplica toate măsurile propuse prin decretul dat astăzi de Președintele Iohanis.

Așa cum specificam mai sus, toate măsurile sunt cu aplicabilitate graduală, dar toate astea vor intra în vigoare, după ce decretul va ajunge la Parlament, care îl va semna în 5 zile, apoi va fi contrasemnat de premierul Orban, apoi va fi publicat în Monitorul Oficial. Se va vota electronic de catre parlamentari, prin tablete asigurate de STS/ În cazul în care nu se aprobă în 5 zile, acest decret va fi revocat și va trebui ca președintele să vină cu un alt decret, care va urma aceiași pași procedurali.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI