Când e momentul cel mai potrivit să pui varza la murat? Gospodinele știu deja asta, de unde și griija pentru ingrediente și timpul alocat cumpărăturilor din acea perioadă. Care e perioada în care trebuie pusă leguma la fermentat?
Varza murată e una din preferatele românilor. Aceasta se folosește în câteva preparate tradiționale, dar mai cu seamă ca salată, alături de puțin ulei și piper, combinată cu alte mâncăruri scăzute. Oamenii o pun la murat atunci când vor și au timp, dar gospodinele știu că au la dispoziție doar două zile în care să se ocupe de ea, așa că fac înainte cumpărăturile și se pun pe treabă atunci când e cazul.
Leguma trebuie să fie coaptă, îndesată, albă și cu foi subțirele, iar saramura se pregătește la punct și linie – pe cântar. La fiecare 10 litri de apă câte 500 de grame de sare mare, potirvită pentru murături. Unii mai pun între verze sfeclă roșie pentru culoare, bețe de mărar, boabe de piper, boabe de muștar, hrean sau porumb. Secretul e să pregătești din timp saramura, apoi să te întorci la verzele așezate în butoi și abia peste două zile să torni zeama peste legume.
„Deşi este considerată ca fiind un adevărat medicament al naturii şi nu prezintă contraindicaţii, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre zeama de varză acră, şi asta din cauza cantităţii mari de sare care poate înrăutăţi starea de sănătate. Datorită procesului de fermentaţie, zeama de varză este foarte acidă, astfel că dacă ai probleme la nivelul stomacului mai ales gastrită sau ulcer, atunci consumul de varză acră ar trebui evitat. Este posibil ca în unele cazuri organismul uman să resimtă ameliorare dar şi cazuri în acre aceasta să intensifice arsurile la nivelul stomacului”, arată realitatea.net.
Rață cu varză murată la cuptor
Cartofi copți de două ori cu salată de varză murată
Varză murată călită cu ouă ochiuri
Curcan învelit în varză murată
Sramale cu varză murată
Sarmale cu ciuperci în varză murată
Ciorbă de pui cu zeamă de varză murată
Varză călită cu ouă ochiuri
Costițe de port învelite în frunze de varză murată
Ciorbă de ouă cu cârnați și zeamă de varză murată