Când se pune smântâna în ciorba de burtă. Trucul ca să nu se separe
Ciorba de burtă este una dintre delicatesele bucătăriei românești, dar mulți greșesc un lucru atunci o prepară, iar aceasta capătă un aspect de „tăiat”. Când se pune smântâna în ciorba de burtă? Acesta este un detaliu foarte important și face ca ciorba să arate bine și să fie bogată.
Cum se face ciorba de burtă
Ca să faci ciorbă de burtă ai nevoie de răbdare și câteva ingrediente. Totuși, efortul merită pe deplin și vei avea un preparat delicios pentru care vei primi numai laude.
Ai nevoie de:
- 2 kg de burtă de vacă
- 2 kg de oase cu măduvă
- 2 morcovi
- 1 ceapă
- pătrunjel
- țelină
- 6 gălbenușuri de ou
- 400 gr de smântână
- usturoi
- oțet
- sare
- piper
- ardei iute
- 2 linguri de ulei
Pentru început, oasele se pun la fiert într-o oală cu apă rece, apoi se adaugă burta care a fost ținută în apă caldă cu bicarbonat de sodiu.
Te-ar putea interesa și: Ingredientul secret pe care îl adaugă în ciorba de burtă bucătarii din marile restaurante. De asta le iese mereu gustoasă
Când a dat în clocot, se schimbă apa și se adaugă alta la fiert. Se adaugă sare, piper, ceapă și rădăcinoase. Se lasă câteva ore să fiarbă, apoi se pun gălbenușurile și câteva linguri de oțet.
Ulterior, se adaugă smântâna și morcovul se răzuiește, se călește în ulei și se adaugă și el. Se asezonează ciorba după gust cu usturoi, oțet și ce mai e nevoie.
Când se pune smântâna în ciorba de burtă
Atunci când dregi o ciorbă, trebuie să știi când se face acest lucru și mai ales cum funcționează. Ciorba se drege după ce toate legumele și carnea s-au gătit. După ultimul clocot, se oprește focul și acum e momentul când se drege.
Totuși, dacă ai mai pus ou în ciorbă, ai observat că acesta s-a strâns și s-a făcut ca o omletă. Acest proces este pentru că lichidul fierbinte al ciorbei gătește ouăle.
Și deși la multe ciorbe sau supe se adaugă ou pentru textură și bogăție, la multe alte ciorbe se adaugă smântână.
Dacă smântâna se pune în oala fierbinte, ea se va despărți și întreg preparatul va părea „tăiat”, adică grăsimea din smântână se separă și aspectul nu e deloc plăcut.
Ei bine, la ciorba de burta se bat ouăle cu smântâna și se amestecă bine de tot până ce se omogenizează.
Cum se temperează amestecul cu care dregi ciorba
După asta, se ia câte o lingură din ciorbă și se adaugă în acest amestec. Asta trebuie făcut pentru ca amestecul de smântână să fie temperat și să nu se creeze acel șoc termic prin care smântâna se taie.
În oala de ciorbă, după ce ai oprit focul, se adaugă smântâna cu oul temperate puțin câte puțin.
Amestecul de smântână trebuie să fie fierbinte ca să nu se taie și să se prânzească.
Faci acest lucru și cu smântâna simplă, când vrei să dregi alte ciorbe.
În acest fel, ciorba va căpăta un aspect bogat, deschis la culoare și nu vei vedea bobițe de smântână sau grăsime pe deasupra, ci o ciorbă omogenă, deschisă la culoare.