Dorel Vișan (85 de ani) sau „Senatorul melcilor”, cum i se mai spune, este și un bucătar desăvârșit. Actorul ne-a dezvăluit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, secretele celebrei sale ciorbe de burtă, care îi poartă numele, și care figurează, la loc de cinste, și în meniul localului tradițional românesc, „La Maritza”, din Franța, al artiștilor Lorraine și Marian Baicu.
Soții Lorraine și Marian Baicu dețin, în vestul Franței, în orașul Nantes, cochetul local „La Maritza”. În meniul cu specific românesc se regăsește și ciorba de burtă, deja o delicatesă pentru clienții francezi:
„Ciorba de burtă o gătim după rețeta prietenului nostru, actorul Dorel Vișan, pe care l-am invitat și pe la noi. Ne-a dezvăluit rețeta lui secretă și care putem spune că se bucură de mare succes.
Noi avem și clienți români, dar și foarte mulți francezi, care, după ce au vizitat România, s-au îndrăgostit de mâncărurile noastre și acum vin des în local.
Ciorba de burtă este printre cele mai solicitate din meniu, de către francezi. Se vinde cu 8,5 euro porția, adică un castron cu ciorbă de burtă, având alături și pâine de casă, ardei iute și smântână.
Precizăm că burta de vită o cumpărăm de la magazinul unor români, care și-au deschis o afacere, aici, în Franța”, ne-a declarat solista Lorraine Baicu sau „Edith Piaf de România”, exclusiv pentru Playtech Știri.
Având în vedere uriașul succes înregistrat, în Franța, cu vestita lui ciorbă de burtă, l-am rugat pe actorul Dorel Vișan să ne-o și împărtășească. Așa că, luați notițe:
„Sunt foarte multe secrete ca ciorba de burtă să iasă gustoasă. De pildă, burta de vită trebuie să fie de la noi din țară, nu e bună asta congelată, adusă din Uniunea Europeană, nu are gust.
În plus, burta nu trebuie să fiarbă singură, mai trebuie să puneam, în oală, la fiert, și oase de vită, dar și ”adidași”, adică picioare de porc, cum punem și în piftie.
Înainte de a o pune la fiert, burta se spală și trebuie frecată cu făină de mălai. După ce a fiert tot, se separă oasele, zeama se trece printr-o sită, unde rămân oasele mai mici, iar burta, dar și carnea, pe care o desprindem de pe oase și de pe ”adidași”, se păstrează, se pun toate în ciorbă.
Se drege la final cu ouă. Și aici mai un secret. Se pune câte un gălbenuș la porție, câte porții aveți în oală, tot atâtea gălbenușuri puneți. Atenție! Se separă gălbenușul de albuș, iar albușul nu se pune.
Putem să acrim ciorba cu oțet sau cu zeamă de lămâie, iar la sfârșit se drege cu un morcov, călit puțin în ulei, ca să îi dea un pic de față, un aspect frumos, colorat. Așa o prepar eu. Se servește cu ardei iute, cu pâine de casă și cu smântână.
Mă bucur că rețeta mea are succes în Franța, în localul prietenilor mei Lorraine și Marian Baicu. E o reteță complicată, trebuie să pui suflet, nu e deloc ușoară.
La noi, de obicei, se face, de fapt, un fel de supă de burtă, adică se fierbe burta, se pun legumele și, gata! A, nu, aia nu e bună, e o zeamă! Eu v-am învățat acum să faceți o ciorbă de burtă adevărată”.
Dorel Vișan locuiește, în continuare, la căsuța din Cluj, unde se bucură din plin de viața la țară. Nu a renunțat la stupi, pasiunea pentru apicultură moștenind-o de la bunici și fiind transmisă din tată în fiu. Nu se teme de albine, dimpotrivă, însă respectă unele reguli de aur:
„Încă mai avem stupi. M-au mai înțepat albinele, dar aia e toată frumusețea. Veninul de albine e bun și pentru reumatism, chiar foarte bun”, ne-a mai declarat Dorel Vișan, pentru Playtech Știri.
Marele actor nu a renunțat la scenă. Recent, el a prins un rol interesant în pelicula „21 de rubine”, în care joacă alături de Anthony Delon, fiul celebrului Alain Delon:
„De data asta joc rolul unui primar corupt. Corupt până în măduva oaselor, de vreme ce a stat în același scaun mai bine de 20 de ani. Filmul lui Ciprian Mega vorbește despre corupția adâncă ce zace în viața noastră.
Vine din profunda cunoaștere psihologică a acestuia, atât a relațiilor umane, cât și a sufletului omului, că doar nu degeaba e de atâta vreme preot”, a mai declarat actorul, pentru Playtech Știri.