Sosul de roșii este adesea folosit ca bază pentru o mulțime de rețete consistente, dar pentru asta ai nevoie ca acesta să fie gustos. Și toată lumea știe că cel mai mare dușman al sosului de roșii este aciditatea. Iată cum te poate salva bicarbonatul de sodiu în acest caz.
Sucul de roșii necesită o atenție deosebită atunci când este preparat și, de multe ori se întâmplă ca, după ore de fiert, gustul să fie unul dezamăgitor. Te poți trezi că acesta are o notă de aciditate care strică gustul. Vorbim, așadar, în rândurile de mai jos, despre cum poți evita acest aspect.
Pentru a obține un sos perfect de roșii, trebuie să cunoști câteva trucuri ale maeștrilor bucătari. În primul rând, aciditatea depinde de soiul roșiilor care se folosesc și de gradul lor de maturitate. De asemenea, mare parte a acidității este datorată semințelor conținute, fapt pentru care ele ar trebui îndepărtate.
Pentru a reduce aciditatea sosului, multe gospodine adaugă puțin zahăr. Numai că, în realitate, zahărul doar acoperă aciditatea, nu o elimină. Așadar, nu te vei alege decât cu un sos ceva mai dulce, iar asta nu este tocmai recomandat.
Prin urmare, bucătarii te sfătuiesc să optezi pentru puțin bicarbonat de sodiu. Poți presăra o jumătate de linguriță pentru fiecare cană de sos de roșii înainte de a îl găti. Deși acest lucru nu va schimba gustul general al sosului, va echilibra excesul de acid. Aceasta este o modalitate excelentă de a schimba aroma și de a face sucul de roșii mult mai plăcut la gust.
Atenție, adăugarea unei cantități prea mari de bicarbonat de sodiu va face ca sosul să facă bule, să facă spumă și să se agite.
Citește și: Câtă sare se pune la sucul de roșii. Multe gospodine greșesc, de asta nu iese gustos și face imediat floare
În cazul în care nu ai la îndemână bicarbonat de sodiu, poți oricând să gătești roșiile cu un morcov proaspăt sau curmale. Acestea îi vor da o dulceață dulceață naturală, care îi va corecta aciditatea.
De asemenea, pentru ca sucul de roșii să iasă bun, este important să știi și ce tipuri de roșii să alegi.
„Sunt soiuri specializate pentru suc de roşii şi bulion, care trebuie să fie cu substanţă uscată ridicată, cu o pigmentaţie frumoasă, de regulă roşu-grena, cu puţine seminţe în fruct şi, ce este mai important, să aibă aciditate scăzută, adică să nu înţepe la limbă aşa cum ne dorim la roşiile pentru consum în stare proaspătă. Deci, trebuie să fie fade, ca să nu creeze fenomenul de fermentaţie, să umfle capacele borcanelor”, informează Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău.
Citește și: Ce să pui la final în bulion ca să-i dai savoare. Așa are gust toată iarna