BBC a publicat un studiu în care se arată când se prevestește că se termină criza și când ar ieși un vaccin pentru uzul în masă. Analiza are trei scenarii. Cel mai teribil este acela cu imunizarea de la sine a populaţiei. Mor mulţi oameni, dar economia va funcţiona.
BBC a făcut public un studiu cu trei scenarii. În analiza BBC se prevesteşte când se va termina epidemia ce a spus stîpânirea pe cele mai multe ţări ale globului, dar şi când va fi disponibil un vaccin în masă. Jurnaliştii britanici au luat în calcul declaraţiile făcute de premierul Boris Johnson. Acesta a spus „vom putea întoarce soarta acestei pandemii în următoarele 12 săptămâni„.
Astfel, BBC a notat că pandemia se poate extinde dacă toate guvernele ţărilor nu vor lua măsurile ce se impun, în urma punerii la cale a unei strategii eficiente. De asemenea, trebuie acţionat în aşa fel încât după criza medicală să nu urmeze cea economică, cauzată de carantina totală.
1. Vaccinul, încă 12-18 luni de aşteptare
Vaccinarea populaţiei ar face ca virusul să devină inofensiv. Pentru ca el să fie pus sub control ar trebui ca 60% din populaţie să fie imunizată, noteaza BBC.
Problema acestui scenariu este aceea că testările pentru un potenţial vaccin abia au început, iar specialiştii notează că el ar putea deveni disponibil în 12 sau 18 luni.
„Această aşteptare nu ar trebui să poarte totuşi numele de strategie a unui guvern„, a spus profesorul Woolhouse, potrivit BBC.
Un scenariu al Marii Britanii este acela că societatea trebuie să-şi menţină ritmul. Scenariul arată că virusul nu poate fi împiedicat şi îşi asumă că vor fi numeroase îmbolnăviri şi decese.
Astfel, după doi ani, o mare parte a populaţiei va fi trecut prin acest virus şi va fi scăpată de el. Pe de altă parte, numărul victimelor va fi unul mare, arată scenariul cinic şi teribil pentru populaţie, dar va fi mai prietenos cu economia, întrucât rotiţele ei vor continua să funcţioneze la capacitate normală.
„Acest scenariu este unul bazat pe credinţa că după un anumit timp o parte semnificativă se va infecta şi va învinge boala, apoi va căpăta o anumită protecţie„, spune si Neil Ferguson, profesor la Imperial Collagel London.
Cea de-a treia variantă a scenariului nu are un timp de terminare a crizei şi presupune păstrarea unor restricţii parţiale, cum sunt cele actuale, dar şi a testării masive urmată de izolarea pe loc a persoanelor depistate bolnave de noul virus.
„Am încercat deja să identificăm şi să izolăm rapid bolnavii, dar se pare că nu a funţionat„, a mai spus profesorul Woolhouse.
„Pe termen lung e clar că vaccinul este soluţia. Ne rămâne să speram că el va sosi cât mai curând. Ştiinţa va veni cu soluţii„, a explicat şi profesorul Chris Whitty.