11 apr. 2023 | 17:57

Când se prepară pasca de Paște. Ziua în care este bine să o pregătească toate gospodinele

Diverse
Când se prepară pasca de Paște. Ziua în care este bine să o pregătească toate gospodinele
Când se prepară pasca de Paște

Când se prepară pasca de Paște? O întrebare la care multe gospodine caută răspunsul în această perioadă, când suntem foarte aproape de sărbătorile Pascale. Conform tradițiilor, există o anumită perioadă în care putem prepara mâncărurile tradiționale, precum pasca și cozonacii.

Când se prepară pasca de Paște? Legenda pascăi

Pasca, cozonacii și ouăle roșii sunt preparate care nu lipsesc niciodată de pe masa de Paște. Din diferite motive, multă lume le prepară mai târziu sau mai devreme. Cu toate acestea, conform tradiției, există o anumită perioadă în care se prepară aceste bucate tradiționale.

Pasca și cozonacii se prepară în Joia Mare și Sâmbăta Mare. După, sunt duse la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfințite. Pentru creștini, pasca este cea mai importantă coptură rituală cu ocazia sărbătorilor Pascale.

Se face din făină de grâu de cea mai bună calitate, cernută printr-o sită foarte deasă. De cele mai multe ori, pasca are forma rotundă, deoarece se crede că scutecele lui Iisus au fost rotunde.

Adevărata pască este cea care se taie în bucăți mici, se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințite. După ce pasca a fost sfințită, se aduce acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu. Se crede că pasca avea puterea de a alunga bolile și necazurile.

Există și legenda pascăi, care spune că, în timp ce predica împreună cu Apostolii, Mântuitorul a fost găzduit de un om primitor. Înainte să plece, acestea le-a pus în traistă pâine pentru drum fără știrea lui Iisus și a Apostolilor. Întrebându-l pe Hristos și ca vi Paștele, acesta le-a spus că atunci când vor găsi pâine în traistă. Căutând, Apostolii au găsit în traistă ce le pusese omul primitor.

Citește și: Paștele catolic 2023. Pe ce dată pică și cum sărbătoresc catolicii Învierea Domnului

Tradiții și obiceiuri de Paște

Obiceiurile de Paște diferă în funcție de zonele țării noastre. În zona Transilvaniei, de exemplu, unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este „stropitul”. Este preluat de la maghiar, iar conform acestuia, în a doua zi de Paște, băieții se îmbracă în haine tradiționale și merg la fetele din sat pentru a le stropi cu parfum „ca să nu se vestejească”.

În Maramureș, în dimineața primei zile de Paște, copiii mai mici de 9 ani merg la vecini și la prieteni pentru a vesti Învierea Domnului. Gazdele le oferă celor mici câte un ou roșu în semn de mulțumire. Tot în Maramureș, este interzisă înnoirea garderobei în timpul postului. Noile haine se vor purta doar începând cu ziua de Paște.

În noaptea de Înviere, toți credincioșii merg la Biserică pentru a lua Lumina Sfântă. De cele mai multe ori, este folosită o lumânare specială adusă de acasă, iar creștinii o aprind de la Lumina scoasă de părinte din altar, care vine de la Ierusalim.

Lumina simbolizează Învierea și biruința în fața întunericului. Multă lume păstrează restul de lumânare rămasă după slujbă și o aprind în timpul anului, atunci când au un mare necaz și au nevoie de ajutorul lui Iisus.

Citește și: Postul Paștelui 2023, tradiții și obiceiuri. Ce rugăciune este bine să rostești

Rugăciunea pe care este bine să o rostești în noaptea de Paște

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător. Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat.

Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Amin!”

Parteneri
Cum arată de fapt Jennifer Lopez în realitate. Adevărul din spatele imaginilor retușate
Redactia.ro
Neurochirurgii au dezvăluit secretul așteptat de toată lumea. Top 3 alimente care produc noi celule cerebrale. Varza murată, pe listă
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Rețete de toamnă. Dovleacul și castanele sunt vedetele sezonului
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Se confiscă și iei amendă. N-ai voie să strângi așa ceva în propria curte. Poliţia face razii
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, AVERTISMENT NUCLEAR! Liderul de la Kremlin a decis: Să fie considerată ca fiind ATACUL LOR COMUN
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cum arată copiii Andreei Samson de la Asia Express. Actrița avea un bebeluș acasă când plecat pe Drumul Zeilor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro