Când se mărește salariul minim din România. Ministerul Muncii a făcut anunțul azi
Când se mărește salariul minim din România. Ministerul Muncii a făcut anunțul azi. Salariul minim va fi mărit din nou, după negocieri cu sindicatele și patronatele, iar țara noastră susține instituirea salariului minim la nivel european, a afirmat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Când se mărește salariul minim din România
Precizările acestea vin în contextul protestului organizat de comunitatea Declic, începând de la ora 10:00, la Ministerul Muncii.
„I-a apucat pe USR-işti şi falangele lor ONG-iste grija de salariul minim. Cât au fost la guvernare l-au mărit puţin spre deloc! Ba chiar au transmis instituţiilor europene că se opun introducerii salariului minim la nivel european! Cât a guvernat PSD a fost mărit mereu salariul minim, iar de când am revenit la guvernare am transmis autorităţilor UE că susţinem instituirea salariului minim la nivel european!”, a notat Vasilcoiu marţi, pe pagina sa de Facebook.
Acesta a mai subliniat că „reziştii” au fost invitaţi la întâlniri cu ministrul Muncii în urmă cu două săptămâni, dar și săptămâna trecută, însă ei au refuzat.
Cristian Vasilcoiu a menţionat că azi ministrul Muncii, Marius Budăi, nu se află în Bucureşti, iar el are întâlniri pe alte teme la Guvern.
„Salariul minim o să îl mărim, din nou, tot noi, după negocieri cu sindicatele şi patronatele”, a mai punctat Cristian Vasilcoiu.
Parlamentul European o să voteze noile reguli de stabilire a salariilor minime din UE
Marți noapte, președinția Consiliului UE și negociatori ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic pentru stabilirea unui cadru european al salariului minim prin care să fie asigurate salarii minime statutare adecvate.
De asemenea, Parlamentul European a anunțat că eurodeputații sunt pregătiți să aprobe noile reguli pentru a asigura că salariile minime oferă un standard al traiului decent în UE.
Astfel, europarlamentarii vor vota noile reguli în septembrie în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg. Europarlamentarii se așteaptă ca noile reguli să ghideze țările UE spre o creștere reală a salariului și evitarea competiției la costurile de muncă în piața unică. În afară de acestea, ei se așteaptă ca regulile să ajute și la reducerea discrepanței privind plata între sexe, aproape 60% dintre salariații din UE fiind femei.
În luna iunie, Consiliul a explicat că statele membre ale UE cu salarii minime statutare trebuie să stabilească un cadru de lucru care va ajuta la setarea și actualizarea salariilor minime în baza unor criterii clare.
Țările UE pot să folosească un coș național de bunuri și servicii la prețuri reale ca instrument de stabilire a salariului minim. Statele pot să compare salariul minim cu volume de referință adesea folosite la nivel internațional, precum 60% din media salariului brut sau 50% din salariul mediu brut.
În afară de asta, pentru a putea stabili cât reprezintă, statele UE pot să compare salariul minim net cu pragul sărăciei, dar și puterea de cumpărare a salariilor minime.
Odată ce țările UE aprobă noile reguli, iar Parlamentul notează că vor trebui să își actualizeze salariile minime statutare cel puțin o dată la doi ani, să promoveze negocierea colectivă asupra stabilirii salariului, asigurându-se că lucrătorii au acces și la contestarea rezoluției.
Parlamentul a mai subliniat că fiecare stat UE va stabili nivelul salariului minim în baza condițiilor socio-economice, a nivelurilor de productivitate, a puterii de cumpărare și a nivelurilor naționale. Prin urmare, fiecare țară va avea un salariu minim diferit.