România se confruntă cu un ciclon mediteranean periculos, iar în acest sfârșit de săptămână, vremea se schimbă dramatic. Ciclonul mediteranean aduce viscol în întreaga țară, iar meteorologii oferă informații despre evoluția acestuia.
În perioada 27 noiembrie – 4 decembrie, se prognozează temperaturi mai scăzute decât în mod obișnuit pentru această perioadă în întreaga Românie, cu o accentuare a valorilor termice negative în partea nordică a țării.
CITEȘTE ȘI: Cod roșu de vreme rea în România. Zonele în care viscolul face ravagii
Precipitațiile vor depăși normele, în special în regiunile vestice, sud-estice și în zona montană.
Temperaturile medii vor fi în concordanță cu intervalul specific pentru 4 – 11 decembrie 2023, acoperind toate regiunile. Se așteaptă cantități excedentare de precipitații în toată țara, cu accent în regiunile vestice.
Situația este în continuare complicată, ia o avertizare de cod roșu de viscol a fost instituită în patru județe. Până duminică, 26 noiembrie, ora 18:00, un cod portocaliu de precipitații abundente este în vigoare pentru județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța, cu cantități semnificative de ploaie.
Un alt cod portocaliu este programat să intre în vigoare duminică, 26 noiembrie, între orele 2:00 – 16:00, afectând județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, precum și Carpații Meridionali și de Curbură, unde se vor înregistra condiții de viscol.
De asemenea, un Cod galben de vreme rea a fost emis pentru sâmbătă, în intervalul 10:00 – 18:00. În diverse regiuni ale țării, se vor înregistra precipitații, sub formă de ninsoare în zonele montane și ploi în restul zonelor. Intensificări ale vântului, intervale de viscol și scăderea vizibilității sunt de așteptat.
Circulația trenurilor pe magistrala București-Constanța va fi afectată de restricțiile impuse de CFR SA, începând de sâmbătă seara, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
Un ciclon mediteranean poate produce vânturi puternice și ploi torențiale. Prezintă aceleași caracteristici ca și un ciclon tropical, un nucleu cald circular și un model de nori axial simetric.
Spre deosebire de ciclonii tropicali, ciclonii mediteraneeni nu au nevoie neapărat de o temperatură caldă a suprafeței mării pentru a se forma. De fapt, ei se pot forma și la o temperatură a suprafeței mării sub 26°C.
În al doilea rând, ei se pot forma în orice moment al anului, dar avem tendința să le vedem mult mai des între septembrie și ianuarie, iar cel mai adesea, ele se formează în Marea Ionică (între Italia și Grecia) și în Marea Iberică, între Spania și Sardinia.
Pentru ca un astfel de ciclon să se formeze, este nevoie de vânturi de suprafață și vânturi mai puternice care suflă în mare parte în aceeași direcție (adică un vânt cu puțină schimbare de direcție). De asemenea, este nevoie de o masă de aer foarte rece la mijlocul înălțimii.