Populația trebuie să știe când ar trebui să se desființează ghenele din blocurile din București! Care vor fi opțiunile pentru gunoiul menajer, vedeți în rândurile de mai jos.
Strategia de salubrizare a Municipiul București, adoptată încă din 2015, prevede ca ghenele tobogan din blocurile din Capitală trebuie desființate, până la finalul anului și înlocuite cu zone pentru colectare selectivă. Se pare că această prevedere nu va fi pusă în aplicare, deoarece mai sunt două luni din acest an, dar ghenele sunt încă funcționale. Nu e clar nici cine trebuie să se ocupe de ele, primăriile sau asociațiile de proprietari.
„În momentul de față asta e noi, cămăruța în care nu e igientizată și se aruncă gunoiul pe aici și ajunge în niște tomberoane jos. Curge gunoiul în acest tomberon. Sistemul nou e mai civilizat, vom scăpa și de tomberoanele astea, nu mai ducem tomberoanele în stradă. Vom avea, când vor fi funcționale, noi recipienți unde noi locatarii trebuie să aducem gunoaiele”, a explicat un administrator de bloc. Citește și Legea e clară. Ce nu este obligată asociația de proprietari să facă, chiar dacă locatarii cer acest lucru
În unele sectoare, primăriile au amplasat în exterior așa-numitele insule pentru colectarea selectivă, însă sunt nefuncționale. Până nu le vor da drumul, ghenele din bloc nu pot fi închise, explică administratorii.
„Deocamdată nu s-a început. Așteptăm cu nerăbdare pentru că e o procedură bună. Scăpăm și noi de mirosul și din mizeria din bloc. O să ducem muncă de lămurire cu locatari, o să facem ședințe și dacă nu vor să înțeleagă, până la urmă, încuiem ușile la ghenă. Și unde îl duce? Nu rămâne cu el în casă. Trebuie să vină și afară”, a mai declarat administratorul de bloc respectiv.
Deoarece în planul municipalității nu scrie clar cine și ce face pentru aceste schimbări, nu își asumă momentan nimeni responsabilitatea. În unele sectoare, primăriile s-au limitat doar la trimiterea unor înștiințări pentru asociațiile de proprietari, lăsându-i pe aceștia să se ocupe de tot. Unii locatari nu văd deloc cu ochi buni schimbarea. Citește și Când se restituie fondul de reparaţii. Tot ce trebuie să ştii despre banii opriţi de asociaţia de locatari
„Să urc de fiecare dată sau să cobor, tot timpul să selectez. Cum selectez gunoiul? Cine mai stă? Dumnezeu mai stă să le selecteze. Într-un fel este bine pentru curățenie, dar la blocurile înalte ne e greu să coborâm de la 10 jos la parter de fiecare dată”, a spus o locatară. „La bloc cu 10 etaje să zicem că e un om în vârstă, din ăla care de-abia se mișcă. Unde îl trimiți la capătul blocului? Unde? Cu punga și cu alea. Vă dați seama ce urmează? Câți cu ele pe geam, în spatele blocului?”, a adăugat un alt locatar.