Când scad cazurile de COVID-19 în România. Nelu Tătaru a făcut anunțul acum: „E o lună grea!“

Când scad cazurile de COVID-19 în România. Nelu Tătaru a făcut anunțul acum: „E o lună grea!“
Când scad cazurile de COVID-19 în România. Inquam Photo

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a avertizat că urmează „o lună grea“ în ceea ce privește pandemia de COVID-19, dar, din fericire, numărul cazurilor de infectare cu noul virus va intra pe o pantă descendentă de la jumătatea lui octombrie. Pentru mai multe detalii, citiți-ne în continuare.

Pandemia la zi. Când scad cazurile de COVID-19

Oficialul de la Sănătate a declarat, ieri, că vom traversa „o lună grea“ în lupta contra-COVID-19, din cauza deschiderii anului școlar 2020-2021 și a campaniei electorale.

De asemenea, el a precizat că dacă regulile impuse pentru limitarea răspândirii noului virus vor fi respectate, țara noastră ar putea intra pe o panta descendentă în ceea ce privește numărul cazurilor de noul coronavirus.

„Este o lună de încercare, este o lună grea şi dacă noi, toţi, vom fi parteneri pentru a respecta regulile, atunci cred că la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă. Până atunci nu ne rămâne decât să gestionăm creşterea care noi credem că va fi mai mică în această perioadă. O creştere asumată odată cu deschiderea anului şcolar şi campania electorală“, a declarat Nelu Tătaru.

În ceea ce privește redeschiderea școlilor, ministrul a afirmat că în momentul de față există 43 de localităţi care au indicele de infectare peste 3 la mie, situație în care elevii vor învăța tot de acasă.

„Consiliile de Administraţie ale şcolilor propun Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă scenariul pe care îl va urma acea clasă. Dacă vor opta pentru scenariul 1, faţă în faţă, atunci trebuie să existe acea distanţare de un metru, trebuie să existe masca şi dezinfectant, trebuie să existe acele circuite care se pot regăsi şi la intrarea în şcoală, şi pe holuri în pauze şi în curtea interioară a şcolii. Dacă nu se poate asigura acea distanţare de un metru, există acele separatoare care trebuie puse între cei doi copii“, a spus șeful de la Sănătate.

Ce se va întâmpla în cazul în care copiii se vor infecta

Totodată, Nelu Tătaru a explicat și ce se va întâmpla dacă vor apărea cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul copiilor.

Ce se va întâmpla în cazul în care copiii se vor infecta cu noul virus
Ce se va întâmpla în cazul în care copiii se vor infecta cu noul virus

„În momentul în care avem într-o clasă un copil cu infecţie cu SARS-CoV-2, atunci acel copil merge către unitatea spitalicească iar ceilalţi sunt în carantină la domiciliu şi clasa se închide 14 zile. În condiţiile în care avem trei copii în trei clase diferite, aceştia merg către unităţile medicale iar ceilalţi merg în carantină la domiciliu pentru 14 zile şi şcoala se închide“, a explicat Tătaru.

Oficialul a abordat și subiectul gripei sezoniere și a declarat că Ministerul Sănătății a comandat trei milioane de doze de vaccin, care vor începe să vină de la mijlocul lui septembrie.

„Anul trecut am avut 1,5 milioane doze de vaccin iar în farmacii s-au vândut circa 500.000 doze de vaccin. Anul acesta avem trei milioane de doze şi, în funcţie de necesitate, o să mai achiziţionăm. Sper ca cei care până acum erau reticenţi să apeleze la vaccinul antigripal. Suntem într-o pandemie cu coronavirus, toţi ne plângem că nu avem un vaccin. Haideţi atunci pentru ce avem vaccin să îl facem“, a mai spus Nelu Tătaru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI