Atenție, părinți! Ce școli din România NU se deschid de la 14 septembrie. Ministerul Sănătății a făcut anunțul acum

Atenție, părinți! Ce școli din România NU se deschid de la 14 septembrie. Ministerul Sănătății a făcut anunțul acum
Atenție, părinți! Ce școli din România NU se deschid de la 14 septembrie. Ministerul Sănătății a făcut anunțul acum

Ministerul Sănătății a anunțat ce școli nu se deschid de la 14 septembrie, atucni când ar trebui să înceapă noul an școlar 2020-2021. Vedeți un pic mai jos harta cu localităţile care sunt în zona roşie sau galbenă, precum şi lista localităţilor.

În atenția părinților. Ce școli NU se deschid de la 14 septembrie, în România. Ministerul Sănătății a făcut anunțul

Şcoala va începe pe 14 septembrie potrivit a trei scenarii, roșu, galben sau verde, în funcţie de nivelul de răspândire a noului coronavirus în zonele respective. Potrivit scenariului verde copiii vor merge normal la școală, iar scenariul galben presupune jumătate din elevi la școală, jumătate vor face cursuri online. Scenariul roșu presupune că toți copiii vor face cursuri online.

Atât preşedintele, cât şi Guvernul au anunţat modalitatea de deschidere a şcolilor, în funcţie de nivelul de răspândire a virusului: până la 1 la mie se poate începe pe scenariul verde, adică cu copiii în clasă; între 1 şi 3 la mie rata infectării, deci cazuri cumulate pe ultimele 14 zile, învăţământul mixt – jumătate în clasă, jumătate online; ce este peste 3 la mie, se va începe şcoala online. (…) Pe 14 septembrie va începe şcoala, asta am anunţat tot timpul„, a declarat premierul Ludovic Orban.

Atenție, părinți! Ce școli din România NU se deschid de la 14 septembrie. Ministerul Sănătății a făcut anunțul acum
Atenție, părinți! Ce școli din România NU se deschid de la 14 septembrie. Ministerul Sănătății a făcut anunțul acum

Școala va stabili cum se începe școala

Potrivit premierului, consiliile de administraţie ale școlii vor stabili cum vor începe cursurile, pe baza datelor transmise de DSP. „Evident, trebuie şi avizul DSP şi avizul Inspectoratului Şcolar General din fiecare judeţ„, a adăugat Ludovic Orban. De asemenea, acesta a precizat că direcţiile de sănătate publică au transmis datele pentru fiecare localitate şi că reprezentanţii şcolilor ştiu, în prezent, la care dintre scenarii se încadrează. „Dacă începe în clasă, trebuie să ia toate măsurile pentru începerea în clasă; dacă începe în scenariul mixt, jumătate în clasă jumătate online, managementul şcolii, susţinut de administraţiile locale şi de inspectoratele şcolare, trebuie să ia toate deciziile care se impun, inclusiv informarea părinţilor, care trebuie făcută de învăţător sau de diriginte.

Evident, toate măsurile de pregătire trebuie să continue – dotarea cu măşti, cu substanţe dezinfectante, cu tablete. Pe lângă tabletele pe care le vom achiziţiona la nivel naţional, am prevăzut 100 de milioane, ceea ce înseamnă aproximativ 500.000 de tablete, care pot fi achiziţionate de autorităţile locale sau de unităţile şcolare. De asemenea, am alocat 50 de milioane de euro pentru achiziţiile făcute pentru echipamente de protecţie sanitară şi dezinfectanţi; de asemenea, am alocat 25 de milioane de euro şi pentru cisternele sanitare, acolo unde nu există conectare la reţeaua de apă„, a precizat Ludovic Orban.

Guvernul va aloca bani pentru bunul mers al școlii

Premierul a arătat că a discutat cu reprezentanţii localităţilor şi Guvernul va face o alocare de echilibrare a bugetelor, care să compenseze parţial pierderile de venituri şi o să aibă şi resurse financiare suplimentare. „În toată perioada verii au fost organizate astfel de pregătiri, la care au participat mii de cadre didactice, pregătiri de dezvoltare a competenţelor digitale pentru predarea online. (…) Ne aflăm în faţa unei situaţii în premieră, în care toţi profesorii care sunt în situaţia scenariului galben – adică predare jumătate în clasă, jumătate online – vor trebui să se adapteze. Sunt convins că ei vor comunica între ei, o să încerce să utilizeze toate experienţele dobândite, toate experienţele favorabile, astfel încât să poată să transmită informaţiile din lecţie şi pentru cei din clasă, şi pentru cei online.

Legea va permite angajarea de personal didactic acolo unde o să apară îmbolnăviri, dar eu insist foarte mult pe respectarea regulilor. După părerea mea, la şcoală, copii sunt mai în siguranţă, pentru că sunt sub supravegherea cadrului didactic, poartă măşti, sunt cât de cât la un nivel distanţare fizică, pe când copiii în vacanţă, mai ales copiii care au fost lăsaţi liberi pe terenurile de sport, în parcuri, au avut o interacţiune mult mai mare decât interacţiunea care va fi la şcoală„, a afirmat Ludovic Orban.

Ce școli vor întâmpina probleme

Premierul a anunțat că vor fi consultaţi în continuare specialişti din fiecare domeniu. „În timp, ăsta este obiectivul: de a conecta toate şcolile la reţeaua de internet, astfel încât să se permită învăţământul online. (…) Acum, noi nu putem recupera într-o lună ceea ce nu s-a întâmplat de la înfiinţarea telefoniei mobile.

Se ştie foarte clar că, de regulă, conectarea la internet este mai dificilă în zonele de munte, de deal, unde sunt localităţi în văi, unde este necesară inclusiv construcţia de antene noi, care să transmită semnalul sau extinderea reţelelor de fibră optică, pentru a putea conecta toate acestea; presupun lucrări de investiţii, pe care le vom face într-un ritm cât mai rapid posibil„, a explicat Ludovic Orban.

Părinții ai căror copii fac cursuri online, acasă cu 75%

Referitor programul de lucru al părinţilor elevilor, premierul a arătat că, potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acolo unde copiii vor face cursuri online, Guvernul permite unui părinte să stea acasă şi primeşte 75% din salariu pe perioada cât copilul este în sistem de învăţământ online.

Dacă e sistem mixt, de exemplu, sunt 15 zile şi 15 zile. Deci, în cele 15 zile în care copilul va frecventa şcoala online, va beneficia un părinte de această formă de sprijin, pentru a putea sta cu copilul acasă„, a adăugat premierul.

DSP va trimite informații fiecărei școli

Potrivit ministerului Sănătății, fiecare școală va decide cum va funcționa, în funcție de informațiile pferite de DSP-uri. “Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă.

Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Analiza situației epidemiologice care cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile  este prezentată AICI.