24 dec. 2023 | 11:06

Când s-ar fi născut, de fapt, Iisus Hristos. Teoriile cercetătorilor răstoarnă tot ce ştiai despre Crăciun

Social
Când s-ar fi născut, de fapt, Iisus Hristos. Teoriile cercetătorilor răstoarnă tot ce ştiai despre Crăciun
Când s-ar fi născut, de fapt, Iisus Hristos. Teoriile cercetătorilor răstoarnă tot ce ştiai despre Crăciun/ sursa foto: pixabay

An de an, românii sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, conform calendarului gregorian, și pe 7 ianuarie, potrivit calendarului iulian. Creștinii ortodocși și catolici din întreaga lume celebrează Nașterea lui Iisus Hristos, ocazie cu care își fac cadouri în jurul bradului împodobit. Cu toate acestea, puțini știu când s-ar fi născut, de fapt, Iisus Hristos. Iată ce susțin cercetătorii!

Când s-ar fi născut, de fapt, Iisus Hristos

În fiecare an, credincioșii sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, sărbătoare mare care semnifică Nașterea Domnului. Pe de altă parte, cercetătorii au analizat niște documente istorice, iar Nașterea Mântuitorului a reprezentat o necunoscută. Totodată, istoricii s-au contrazis pe seama datei la care Fecioara Maria l-a adus printre oameni pe Fiul lui Dumnezeu.

Potrivit tradiției, Iisus s-a născut în jurul anului 4 î. e.n. și a murit în jur de 30 e.n., fiind martirizat prin răstignire. Locul nașterii a fost orașul Bethleem Efrata. În schimb, Biblia nu menționează o dată exactă la care s-ar fi născut Iisus Hristos, acest lucru fiind confirmat și de lucrări istorice, precum „New Catholic Encyclopedia” sau „Encyclopedia of Early Christianity”.

Pentru a fi stabilită data exactă a nașterii lui Iisus Hristos au fost făcut numeroase calcule pornind de la profeţii ale Vechiului Testament, dar și de la legăturile cu tradiţiile romane.

Ce spun istoricii

Conform istoricilor, Iisus Hristos s-ar fi născut în jurul anilor 3-2 î.Hr. În plus, Papa Benedict al XVI-lea consideră că anul 1 d.Hr. nu este corect în privința nașterii Mântuitorului, suveranul pontif estimând că acest eveniment ar fi avut loc între anii 7 și 2 î.Hr.

Pentru că nu se știe cu exactitate data nașterii Lui, nu se poate spune cu certitudine nici ce vârstă avea El când a murit. Conform înscrierilor biblice, Fiul lui Dumnezeu ar fi avut, se pare, între 33 și 36 de ani atunci când s-a sacrificat pentru iertarea păcatelor oamenilor.

În trecut, credincioșii sărbătoreau nașterea lui Iisus Hristos odată cu botezul acestuia, adică pe data de 6 ianuarie, iar această dublă sărbătoare era denumită Sărbătoarea Arătării Domnului (Teofania şi Epifania). Atunci se credea că Domnul s-a născut în aceeaşi zi a anului în care, peste 30 de ani, s-a botezat.

Cum a fost aleasă ziua de 25 decembrie pentru Crăciun

Nu știe nici motivul pentru care sărbătoarea Crăciunului se ține la 25 decembrie. Se speculează că această zi a fost aleasă pentru a coincide cu sărbătorile păgâne care se țineau în preajma solstițiului de iarnă, atunci când ziua începe să crească pentru a se celebra „renașterea soarelui”.

O altă teorie spune că alegerea acestei date pentru celebrarea nașterii lui Iisus Hristos este creștinizarea festivalului păgân de la Roma „Dies Natalis Solis Invicti”. Ziua de 25 decembrie, ca dată a sărbătoririi Naşterii Domnului, a fost introdusă în Biserica Alexandriei şi apoi a Ierusalimului mult mai târziu, în prima jumătate a secolului al V-lea.

Citește și: Hristos sau Cristos? Care este forma corectă a numelui Mântuitorului