Taxă nouă pentru români în 2021. Pe ce vom scoate mai mulți bani din buzunar, din mai

Taxă nouă pentru români în 2021. Pe ce vom scoate mai mulți bani din buzunar, din mai
Taxă nouă pentru români în 2021. Pe ce vom scoate mai mulți bani din buzunar, din mai

Românii ar putea să scoată mai mulți bani din buzunar în 2021. Va fi analizată de către autorități o taxă în privința deșeurilor de plastic, iar ministrul Mediului, Tanczos Barna a făcut mai multe declarații despre acest aspect ce îi interesează pe mulți. La finalul lunii mai, după cum estimează acesta, va exista și propunerea formulată, iar la finalul lunii iunie se va face transpunerea directivei.

Pentru ce taxă ar putea românii să scoată bani din buzunar în 2021

Românii ar putea să scoată mai mulți bani din buzunar în 2021. În cadrul dezbaterii Comisiilor reunite de buget-finanțe din Parlament, Tanczos Barna a făcut mai multe declarații despre posibilele taxe în legătură cu deșeurile din plastic necolectate ce pot fi impuse la un moment dat.

„Colectarea selectiva încă nu este un atu al sistemului de colectare din România. La un moment dat România va trebui să plătească taxe suplimentare pentru deșeurile de plastic necolectate și nereciclate. Până la sfârșitul lunii iunie va trebui să pregătim o propunere de preluare a directivei.

Vom analiza varianta în care această eventuală taxă să fie cât mai suportabilă pentru industrie. Trebuie să vedem actorii care participă în acest lanț de colectare, transport, depozitare, recuperare, reciclare că să nu punem toată povara pe umerii producătorilor.”, a spus Tanczos Barna.

Ministrul mediului, declarații dure despre statele europene

În același timp, standardele impuse din UE nu ar fi nerespectate doar de România. Ministrul a susținut că există probleme în mai multe state, unde taxele suplimentare ar putea să fie aplicate în viitorul apropiat.

„Mai devreme sau mai târziu, multe dintre aceste state vor trebui să aplice taxe suplimentare.”, a declarat el.

O nouă taxă de 100 de lei pentru români. Ce lege s-a votat

Nu este prima veste pe care o primesc românii cu privire la taxe. Camera Deputaților a votat pe data de 24 februarie 2021 un amendament care modifică articolul 7 din OUG nr. 80/2013, ce se referă la taxele pentru acțiuni și cereri de despăgubiri civile adresate instanțelor. Până la data votării amendamentului, taxele judiciare de timbru aveau un anumit quantum, în funcție de acțiunea civilă înaintate de instanță.

Camera Deputaților a decis să modifice acțiunile încadrate în articolul 7 din OUG nr. 80/2013, iar taxele judiciare de timbru vor fi de 100 de lei. Proiectul a fost depus în Camera Deputaților de Andronache Gabriel și Cupșa Ioan, deputați PNL. Cei doi au justificat:

”Reprezintă o corectare a legislaţiei privind taxele judiciare de timbru. În sensul armonizării cu legislaţia penală, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal, ocazie cu care a fost modificat textul infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Astfel, vătămările corporale ce necesită pentru vindecare cel mult 90 zile nu mai fac obiectul unei infracţiuni, fiind dezincriminate cea mai mare parte a faptelor care au drept urmări vătămări ale integrităţii fizice și/sau psihice.”, se precizează în justificarea amendamentului.