Când pică Schimbarea la Față în 2022. Rugăciunea pe care este bine să rostești

Când pică Schimbarea la Față în 2022. Rugăciunea pe care este bine să rostești
Când pică Schimbarea la Față în 2022

Când pică Schimbarea la față în 2022? Aceasta este o sărbătoarea mare în calendarul creștin ortodox, marcată cu cruce roșie și așteptată de toți creștinii. Iată când pică și ce nu ai voie să faci în această zi sfântă.

Când pică Schimbarea la Față 2022. Ce nu este bine să faci

Schimbarea la Față este o sărbătoare de o importanță majoră pentru Biserica Ortodoxă și creștini. Ea pică în fiecare an în Postul Adormirii Maicii Domnului. Mai mult de atât, este ziua în care cei care țin post au dezlegare la pește, din Postul Adormirii Maicii Domnului.

Schimbarea la Față este sărbătorită pe data de 6 august, având o semnificație foarte importantă pentru creștinism. Conform Noului Testament, Iisus Hristos a mers pe Muntele Tabor, alături de cei trei ucenici ai lui, Apostolii Petru, Iacov și Ioan.

În timp ce aceștia îl priveau, Mântuitorul a început să strălucească foarte puternic. Între timp au venit și Ilie și Moise din Vechiul Testament, care au vorbit cu Iisus, iar ucenicii au rămas muți de uimire.

„La șase zile după ce a spus ucenicilor Săi: Sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu venind întru putere, Iisus îi luă pe Apostolii Săi preferați: Petru, Iacov și Ioan; ducându-i deoparte, urcă pe un munte înalt – muntele Taborului în Galileea – ca să se roage.

Se cuvenea într-adevăr ca cei care aveau să asiste la suferința Sa la Ghetsimani și care aveau să fie martorii cei mai importanți ai Patimilor Sale, să fie pregătiți pentru această încercare prin priveliștea slăvirii Sale: Petru, pentru că tocmai își mărturisise credința în dumnezeirea Sa; Iacov, căci a fost primul care a murit pentru Hristos; și Ioan care mărturisi din experiența sa slava dumnezeiască, făcând să răsune ca fiu al tunetului teologia Cuvântului întrupat.

Şi pe când se ruga, deodată, fața Sa deveni o alta, Se schimbă și sclipi ca soarele, în timp ce hainele sale deveniră strălucitoare, de un alb scânteietor, cum nu poate înălbi pe pământ înălbitorul. (Marcu 9, 3)”, se arată în Noul Testament după Marcu.

Schimbarea la Față 2022. Zi cu dezlegare la pește

Schimbarea la Față are loc în Postul Adormirii Maicii Domnului. Această sărbătoare începe pe 1 august și durează două săptămâni, până pe 14 august. Pe 6 august, atunci când are loc Schimbarea la Față, credincioșii au dezlegare la pește. Este singura zi din post când pot consuma pește.

Postul Adormirii Maicii Domnului este al treilea post din cele patru de peste an. Totodată, este și cel cu cele mai puține dezlegări la pește. Foarte mulți creștini așteaptă cu nerăbdare această sărbătoare.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești când pică Schimbarea la față 2022

„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi. La ceas de mare sărbătoare te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza Tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar. Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (…). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de razbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin.”

Citește și: Postul Adormirii Maicii Domnului 2022. Cât ține și ce nu este bine să faci în această perioadă