01 feb. 2024 | 16:05

Când nu trebuie să mănânci banane, de fapt. Ce spun experții despre consumul acestor fructe

Sănătate
Când nu trebuie să mănânci banane, de fapt. Ce spun experții despre consumul acestor fructe
Sfatul specialiștilor despre banane

Chiar dacă  bananele sunt recunoscute ca fiind o fructă delicioasă și nutritivă, experții în nutriție atrag atenția că nu sunt potrivite pentru toată lumea, mai ales pentru persoanele cu anumite probleme de sănătate. Când este bine să le eviți?

Bananele, printre cele mai versatile fructe

Fructele, inclusiv bananele, sunt un element de bază într-o dietă echilibrată, oferind o sursă bogată de vitamine și fibre. Nutriționiștii recomandă includerea în dietă a cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi pentru menținerea unei sănătăți optime.

Bananele, disponibile aproape tot anul, sunt o opțiune versatilă și accesibilă. Sunt o sursă excelentă de energie, fiind recomandate în special la micul dejun sau ca gustare pentru sportivi și persoane active. De asemenea, datorită gustului lor dulce, sunt adesea introduse în dieta bebelușilor ca una dintre primele fructe.

Cu toate acestea, în ciuda beneficiilor lor multiple, bananele pot prezenta riscuri pentru persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate, datorită conținutului lor ridicat de zaharuri și potasiu.

De aceea, bananele sunt o alegere sănătoasă pentru majoritatea oamenilor, este important să se țină cont de restricțiile de sănătate atunci când se face alegerea fructelor.

CITEȘTE ȘI:Beneficiile uleiului de banane. Cât de simplu este de preparat la tine acasă

Când nu este bine să consumăm banane

Bananele, cunoscute pentru conținutul lor bogat în carbohidrați ce se transformă în zahăr, ar putea reprezenta o problemă pentru persoanele cu diabet, avertizează specialiștii. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge, cauzate de consumul de banane, pot complica gestionarea acestei afecțiuni. Prin urmare, persoanele cu diabet sunt îndrumate să aleagă alte tipuri de fructe, mai potrivite pentru o dietă echilibrată.

Diabetul, o boală în continuă creștere la nivel global, este strâns legat de alimentație. Consumul excesiv de zaharuri sau grăsimi poate accelera dezvoltarea acestei boli și, implicit, a complicațiilor asociate, cum ar fi obezitatea. Specialiștii subliniază importanța menținerii unei diete echilibrate pentru prevenirea și controlul diabetului.

În plus, persoanele cu probleme renale ar trebui să evite bananele. Datorită conținutului lor, aceste fructe pot influența negativ funcționarea rinichilor, motiv pentru care se recomandă înlocuirea lor cu alte tipuri de fructe.

Cu toate aceste avertismente, specialiștii în nutriție menționează că bananele sunt extrem de benefice pentru persoanele sănătoase. Aceste fructe sunt o sursă bogată de vitamine (A, C, B1, B2, B6, B9, E) și minerale (potasiu, magneziu, fier, seleniu, zinc, calciu), având multiple beneficii, inclusiv stimularea sistemului imunitar, reducerea colesterolului „rău”, întărirea pielii și părului, și combaterea constipației, datorită conținutului ridicat de fibre.

Astfel, în absența unor probleme de sănătate precum diabetul sau afecțiunile renale, consumul de banane este recomandat. În cazul în care nu știați, bananele din Canarias, Spania, sunt apreciate la nivel internațional pentru calitatea superioară, putând fi găsite și în supermarketurile din România.

Voi ce tip de banane preferați?

CITEȘTE ȘI: A pus coji de banane înmuiate în toată grădina. Ce a descoperit când le-a verificat a doua zi

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au fost rase de pe hartă pentru proiectul NEOM
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Salata cu piept de pui și brânză feta. Preparatul care te ajută să scapi de kilogramele în plus
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Lege pentru toți șoferii din România. INTERZIS pentru cei care trebuie să facă ITP-ul
Capital.ro
Cerul României, colorat de un fenomen rar. Imagini cu aurora boreală, surprinse în mai multe județe
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Schimbări la CNAS. Cardul de sănătate se mută pe telefon
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro