Postul Mare este cel mai lung și cel mai aspru dintre cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe. Credincioșii respectă o mulțime de obiceiuri legate de această sărbătoare, printre care se numără și abținerea de la anumite alimente. Află în rândurile de mai jos când nu se consumă oțet în Postul Paștelui și din ce motiv.
Postul Paștelui sau Postul Mare, așa cum mai este denumit, este cel mai dur dintre toate posturile respectate de credincioșii creștin ortodocși. Această sărbătoare este asociată cu numeroase tradiții și obiceiuri, ce au fost prepetuate de-a lungul timpului din generație în generație.
Consumul de alimente de origine animală este interzis în Postul Paștelui. Este una dintre restricțiile ce trebuie respectate de credincioși în această perioadă. Dincolo de măsurile religioase, există, bineînțeles, și superstiții pe care românii le dau curs în funcție de regiunea în care locuiesc.
În primele două zile ale primei săptămâni din Postul Mare se recomandă să se țină post negru sau să se consume puțină pâine și apă doar seara. În Săptămâna Patimilor, la fel, cu excepția faptului că miercurea se ajunează până seara, după oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţit. Atunci, credincioșii mănâncă pâine și legume fierte fără ulei.
În tot restul Postului Mare, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă o singură dată uscat, iar seara legume fierte cu puțin ulei și puțin vin. La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă la peşte.
Deși majoritatea se abțin de la consumul de alimente de origine animală în Postul Paștelui, puțini români știu că există și alte produse interzise în această perioadă. Printre ele se numără și oțetul. Există un motiv foarte clar pentru care este restricționată folosirea oțetului în mâncăruri în post.
Înainte de a vorbi despre explicația din spatele acestui obicei, să abordăm problema consumului de oțet în Postul Paștelui. Gospodinele credincioase pot folosi, în principiu, produsul la gătitul de mâncare. Este, însă, interzis în Săptămâna Patimilor.
Motivul din spatele acestei restricții este unul de natură spirituală. Când a fost răstignit pe cruce, Iisus a suferit răni semnificative. Pentru a i se provoca usturimi și suferință, a fost stropit cu oțet. Potrivit legendei, în momentul în care acesta a cerut câteva picături cu apă, i s-a oferit tot oțet.
Așadar, în semn de reverență, credincioșii care țin Postul Mare evită să consume oțet în Săptămâna Patimilor. În afară de această excepție, produsul poate fi consumat oricând în Postul Paștelui.