Se schimbă vremea în sudul României! Scriam recent de schimbările climatice care au dus la fenomene extreme vara, dar și iarna. Suntem în perioada în care ar fi trebuit să avem zăpadă, dar lucrurile nu stau așa, iar valorile termice ridicate acoperă întreg continentul european, efectele fiind resimțite și în România. Dar, cu toate astea, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, spune că vom avea parte de zăpadă, dar nu în ianuarie, poate în februarie.
Vremea din România suferă în aceste zile modificări anormale, iar temperaturi sunt mult prea mari, față de perioada în care ne aflăm. În acest context, anunțul dat de Elena Mateescu pune într-o altă lumină următoarea perioadă, din perspectiva temperaturilor și a condițiilor de vreme:
„La Turnu Măgurele, am înregistrat 22,4 grade Celsius, recordul absolut al lunii ianuarie, față de 7 ianuarie 2001 când, la Oravița, am înregistrat 21,2 grade Celsius. De altfel, la foarte multe stații meteorologice din sud, sud-est și est al țării, ziua de astăzi se va consemna ca un record al celei mai călduroase zile de 18 ianuarie de când se fac măsurători, pentru că valorile mai mari de 20 de grade depășesc recordurile anterioare.
Și joi se vor atinge 19-20 de grade și vor reprezenta recorduri ale unei zile de 19 ianuarie. De asemenea, în dimineața zilei de 18 ianuarie 2023, la 116 stații meteorologice am înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru această zi de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră“, a spus Elena Mateescu.
În comparație cu anii trecuți, inclusiv Capitala a fost văduvită de zăpadă, iar începutul de an 2023 nu face excepție de la această situație. Cu toate astea, directorul general al ANM precizează când ninge în Bucureşti, și este o veste pe care toţi bucureștenii au așteptat-o:
„Cel puțin până la finalul lunii ianuarie, până când vom avea temperaturi cu 15 grade mai mari decât normalul acestei perioade, există o probabilitate redusă ca în zonele joase de relief, în sud, să avem un strat consistent de zăpadă“, a precizat Elena Mateescu.
Rămâne să vedem dacă, în cele din urmă, vom avea parte de zăpadă, inclusiv în București, deși în zonele montane a nins încă din noiembrie.
Efectele schimbărilor climatice, așa cum am mai scris, se resimt la nivelul întregului glob, iar informațiile și studiile recente sunt un semnal de alarmă care ar trebui luat în considerare, mai ales cele referitoare la calotele glaciare de la Polul Nord și Polul Sud.