Coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit miercuri seară despre singura posibilitate ca România să facă față cu brio valului patru al pandemiei. Potrivit acestuia, 99% din decesele înregistrate au fost din rândul persoanelor nevaccinate.
În urma statisticilor, tulpina Delta reprezintă cel mai mare pericol pentru cetățeni, după ce multe cazuri sunt datorate acestei noi variante. Medicul a explicat, de asemenea, că această versiune este mult mai contagioasă, astfel că o persoană infectată poate contagia alte șase persoane sănătoase.
Potrivit specialistului, vaccinul anti-Covid-19 este pentru moment singura armă care poate limita consecințele. Din păcate, majoritate deseclor survenite până acum s-au înregistrat în rândul persoanelor nevaccinate, din categorii de risc și cu cormobidități.
„Decesele care s-au înregistrat, 99%, sunt la persoane nevaccinate. Aici ne aduce beneficii foarte mari vaccinarea, pentru că limităm consecinţele acestei pandemii – oameni care ajung în spital, oameni care fac forme grave de boală şi oameni care-şi pierd viaţa. Un bolnav infectat cu tulpina Delta poate îmbolnăvi alte 6-7 persoane (…) Datele arată deja că sunt multe ţări în care tulpina Delta a devenit dominantă”, a spus Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi24.
Medicul militar atrage atenția asupra legăturii dintre rata redusă de vaccinare și transmiterea comunitară a acestei tulpini, subliniind necesitatea primordială a vaccinării. Valeru Gheorghiță a explicat că nu există niciun dubiu cu privire la valul patru, problema cea mai mare fiind cât de puternic va afecta populația.
„Cu cât rata de vaccinare este mai redusă, cu atât viteza de propagare a acestei noi variante este mai mare. Cred că discuţia asupra valului patru nu este dacă vine, ci când vine şi care va fi amploarea lui. Mi-aş dori să ne înşelăm cu toţii.
În toată această pandemie ne-am dorit ca aceste predicții să nu se adeverească, dar ne uităm la caracteristicile virusologice și la experiența altor țări unde a crescut numărul de cazuri – India, Rusia, Marea Britanie, Spania, Franța, Portugalia, Danemarca, Italia, Grecia.”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.
În ciuda situației delicate din toată lumea, medicul a explicat că românii pot merge liniștiți în vacanțe, atâta vreme cât respectă toate măsurile de prevenție. La toate măsurile de protecție și prevenție, Valeriu Gheorghiță le recomandă tuturor cetățenilor să se vaccineze.
Cu privire la imunitatea dobândită prin boală, medicul susține că un procent considerabil de oameni riscă să se reinfecteze cu această nouă tulpină.
„Nu am ajuns la imunizarea în masă. Din păcate, mai ales la varianta Delta, imunitatea dobândită ca urmare a trecerii prin boală nu oferă suficientă protecţie, 20 – 50% dintre persoane au risc să se reinfecteze.
Recomandarea e să mergem în concediu, e clar că avem nevoie, nu suntem la momentul în care să stăm în casă. Știm cum să ne ferim, ce reguli să respectăm în sensul că nu trebuie să avem grijă de igienă sau să purtăm mască doar pentru că ne cere cineva.
Știind aceste reguli și având la dispoziție posibilitatea de ne vaccina avem toate instrumentele prin care să evităm o creștere semnificativă a numărului de cazuri în perioada următoare.
Dacă nu ne vom vaccina suficient, e posibil și acestea sunt și estimările OMS, că la sfârșitul lui august 90% din cazurile de Covid sa fie generate de această variantă Delta.
Tendința la nivel european este de creștere a numărului de cazuri de infectare”, a concluzionat medicul.