28 sept. 2024 | 12:51

Când începe potopul în București. Capitala, sub avertizare de Cod portocaliu de furtuni. APA NOVA, pregătită să intervină

Vremea Meteo
Când începe potopul în București. Capitala, sub avertizare de Cod portocaliu de furtuni. APA NOVA, pregătită să intervină
Cand incepe potopul in Bucuresti

Capitala se pregătește pentru un val de furtuni severe, după ce meteorologii au emis o avertizare de Cod Portocaliu pentru București. Începând de duminică dimineață, 29 septembrie, și până luni seara, 30 septembrie, vremea frumoasă de toamnă va fi înlocuită de averse torențiale și temperaturi în scădere, creând condiții de inundații în anumite zone.

Prognoza ANM, furtuni și averse torențiale

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în noaptea de sâmbătă, 28 septembrie, spre duminică, 29 septembrie, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Temperaturile nocturne vor oscila între 14 și 16 grade Celsius, iar dimineața există șanse de apariție a ceții. Însă, duminică dimineață, vremea va lua o turnură dramatică. Temperaturile vor scădea brusc, iar instabilitatea atmosferică va aduce nori grei și furtuni.

După-amiaza și seara vor fi marcate de averse torențiale, însoțite de descărcări electrice, iar cantitățile de precipitații vor putea ajunge la 40-60 litri pe metru pătrat, cu vârfuri de până la 70 de litri în anumite zone.

Vântul va bate cu rafale de până la 50 km/h, accentuând senzația de frig, în timp ce temperaturile maxime se vor menține în jurul valorilor de 24-25 grade Celsius. Pe timpul nopții, minimele vor coborî până la 10-11 grade, aducând un contrast puternic față de căldura din zilele precedente.

Apa Nova, pregătită pentru intervenții

În fața riscului crescut de inundații, compania Apa Nova a mobilizat resurse importante pentru a face față situațiilor critice. Cu 102 autoutilitare și 500 de angajați pregătiți să intervină, echipele vor monitoriza și acționa în zonele cu risc ridicat de acumulare a apei.

Printre zonele cele mai vulnerabile se numără marile intersecții și cartierele cu sisteme de canalizare mai vechi, unde ploile abundente ar putea provoca blocaje.

Echipele suplimentare ale Apa Nova vor fi dislocate strategic pentru a răspunde prompt solicitărilor cetățenilor și ale autorităților, asigurându-se că zonele critice vor fi decongestionate rapid. Acestea vor lucra în colaborare cu autoritățile locale pentru a preveni și minimiza daunele cauzate de furtuni.

Citește și Meteorolog militar, despre ciclonul care va lovi România: ”Nu am văzut niciodată atâta apă în atmosferă.” Sunt așteptate cantități de 100 litri pe metru pătrat!

Recomandări pentru cetățeni

Pentru a evita neplăcerile cauzate de furtunile care se preconizează, autoritățile recomandă locuitorilor să evite deplasările neesențiale în perioadele cu averse puternice și să fie atenți la avertizările emise.

De asemenea, este esențial ca mașinile să nu fie parcate în zonele predispuse la inundații, iar canalizările din fața locuințelor să fie verificate și deblocate, pentru a permite scurgerea eficientă a apei.

Aceste măsuri de precauție, împreună cu intervențiile rapide ale echipelor specializate, vor fi esențiale pentru a trece cu bine peste perioada de Cod Portocaliu.

Rămâne de văzut cum se va desfășura situația, însă meteorologii avertizează că furtunile ce vor lovi Capitala ar putea să aducă unele dintre cele mai severe condiții meteo din această toamnă.

Citește și 14 județe, sub Cod portocaliu de viituri puternice. Harta zonelor vizate!

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Vedetele din showbiz pe care românii nu le mai suportă „Nu înțeleg de ce încă sunt atât de populari (..) Are atitudine de bădăran şi încă se crede adolescent”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Eva nu a fost prima soție a lui Adam. Lilith nu este menționată în Biblie
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Prietenul Prințesei Diana spune adevărul. Cine este tatăl Prințului Harry
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
NATO se pregătește de RĂZBOI cu RUSIA! Planuri pentru UN TRANSPORT mare de RĂNIȚI
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro