Sfinții Petru și Pavel este o sărbătoare importantă din an, motiv pentru care se ține post înainte de această zi. Cei doi apostoli sunt cinstiți în fiecare an pe data de 29 iunie, iar înainte de această zi specială, marii părinți au stabilit ca sărbătoarea să fie precedată de o perioadă de post, în amintirea vieții celor doi Sfinți care au fost un exemplu pentru credincioși. Iată când începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2024 și ce trebuie să faci.
Pe 29 iunie Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Cei doi sfinți sunt fondatorii Bisericii din Roma, prin propovăduirea, slujirea și martiriul lor acolo.
Petru, care inițial se numea Simon, era pescar din Galileea și a fost introdus lui Iisus de fratele său, Andrei, care, de asemenea, era pescar.
Iisus i-a dat numele Cephas (Petrus în latină), care înseamnă ‘Stâncă’, pentru că avea să devină stânca pe care Hristos își va fi clădit Biserica.
Petru a fost un urmaș curajos al Domnului. A fost primul care a recunoscut că Iisus era „Mesia, Fiul lui Dumnezeu cel viu”, și și-a jurat fidelitatea până la moarte.
În curajul său, a făcut și multe greșeli, cum ar fi pierderea credinței când mergea pe apă cu Hristos și trădarea Domnului în noaptea Patimilor.
Cu toate acestea, în ciuda slăbiciunilor sale umane, Petru a fost ales să păstorească turma lui Dumnezeu.
Faptele Apostolilor ilustrează rolul său ca șef al Bisericii după Învierea și Înălțarea lui Hristos.
Petru a condus apostolii și s-a asigurat că discipolii își păstrau credința adevărată.
Sfântul Petru și-a petrecut ultimii ani în Roma, conducând Biserica prin persecuție și fiind în cele din urmă martirizat în anul 64.
A fost crucificat cu capul în jos la cererea sa, deoarece susținea că nu este vrednic să moară ca Domnul său.
El a fost îngropat pe dealul Vaticanului, iar Bazilica Sfântul Petru este construită peste mormântul său.
Sfântul Pavel a fost Apostolul Neamurilor. Scrisorile sale sunt incluse în scrierile Noului Testament, și din ele credincioșii pot afla multe despre viața sa.
Înainte de a primi numele Pavel, el era Saul, un fariseu evreu care persecuta creștinii în Ierusalim.
Scriptura menționează că Saul a fost prezent la martiriul Sfântului Ștefan.
Convertirea lui Saul a avut loc în timp ce se îndrepta spre Damasc pentru a persecuta comunitatea creștină de acolo. Pe drum, a fost brusc înconjurat de o mare lumină din cer.
A fost orbit și a căzut de pe cal. Apoi a auzit o voce care îi spunea: „Saul, Saul, de ce mă persecuți?” El a răspuns: „Cine ești tu, Doamne?” Hristos a spus: „Eu sunt Isus, pe care tu îl persecuți.”
Citește și: Cine au fost, de fapt, Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Detalii din viața lor
Saul a continuat călătoria spre Damasc, unde a fost botezat și i s-a restabilit vederea. A luat numele Pavel și și-a petrecut restul vieții propovăduind Evanghelia neîntrerupt popoarelor păgâne din lumea mediteraneană.
Pavel a fost închis și dus la Roma, unde a fost decapitat în anul 67. El este îngropat în Roma în Bazilica Sfântului Paul în afara Zidurilor.
Perioada postului pentru Sfinții Petru și Pavel este influențată de data Paștelui. Pentru a afla cât durează postul, trebuie calculate câte zile au trecut de la Paște până la data de 3 mai.
Dacă învierea pică mai târziu de 1 mai, atunci postul Sfinților Petru și Pavel va dura minim 7 zile.
Biserica spune că în 2024, Lăsata Secului pentru postul Sfinților Petru și Pavel pică pe 23 iunie, în aceeași dată cu Rusaliile.
Citește și: Ce se împarte de Sfinții Petru și Pavel. Alimentele pe care este bine să le dai de pomană
Prima zi de post pentru această sărbătoare este pe 24 iunie 2024, zi care coincide cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, este dezlegare la pește.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel ține în jur de o săptămână. Anul acesta va fi de pe 24 iunie până pe 29 iunie, ziua sărbătorii.