Postul Paştelui, cunoscut şi sub numele de Postul Mare, este cel mai lung şi mai aspru post din calendarul creştin-ortodox. În 2025, creştinii ortodocşi încep perioada de pregătire pentru Sărbătoarea Învierii Domnului în data de 3 martie, urmând să se încheie pe 19 aprilie. Anul acesta, Paştele va fi sărbătorit în aceeaşi zi de ortodocşi şi catolici, pe 20 aprilie.
Pregătirea pentru Postul Paştelui începe în 9 februarie 2025, odată cu Duminica Vameşului şi a Fariseului, care marchează debutul perioadei liturgice numită Triod.
Aceasta durează 70 de zile şi include Postul Mare şi Săptămâna Patimilor. Scopul acestei perioade este pregătirea spirituală a credincioşilor prin smerenie, rugăciune şi fapte bune.
Din 16 februarie începe Săptămâna Cărnii, iar din 23 februarie, Duminica Înfricoşătoarei Judecăți, se lasă sec de carne. Pe 2 martie, Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, se lasă sec de brânză, marcând astfel intrarea în Postul Paştelui de pe 3 martie.
Postul Paştelui este considerat cel mai strict dintre toate posturile de peste an. Conform tradiției, credincioşii sunt încurajați să postească complet în primele două zile ale primei săptămâni. În restul perioadei, se recomandă consumul de legume, fructe şi cereale, fără carne, ouă şi produse lactate.
De asemenea, zilele cu dezlegare la peşte sunt puţine: Buna Vestire (25 martie) şi Duminica Floriilor (13 aprilie). Credincioşii sunt încurajați să sporească rugăciunea şi să participe la slujbele religioase specifice acestei perioade.
Te-ar mai putea interesa și Ce înseamnă dacă ninge de Crăciun și ce legătură are cu Paștele. Bătrânii sunt atenți la aceste semne!
Postul Mare are o semnificație profundă, reprezentând un timp de reflecție, purificare şi apropiere de Dumnezeu. Este un prilej de smerenie şi reculegere, urmănd exemplul lui Iisus Hristos, care a postit 40 de zile în pustiu.
Săptămâna Mare, care precede Paştele, este un timp de intensificare a rugăciunii şi pocăinței, culminând cu Sărbătoarea Învierii Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinismului. Anul acesta, Floriile vor fi pe 13 aprilie, iar Învierea Domnului va fi sărbătorită pe 20 aprilie.
Postul Paştelui este mai mult decât o restricție alimentară, fiind o perioadă de curățire sufletească şi trupească, de apropiere de Dumnezeu şi de pregătire pentru Înviere.
Te-ar mai putea interesa și Pe ce dată pică Paștele Ortodox și cel Catolic în 2025. Ambele se vor sărbători în aceeași zi!