Când expiră valabilitatea certificatului Covid. A fost prelungită. Noul termen anunțat

Când expiră valabilitatea certificatului Covid. A fost prelungită. Noul termen anunțat
Certificatul Covid încă obligatoriu în anumite state europene

La ultima ședință în cadrul Parlamentului European s-a luat decizia de prelungire pentru certificatul Covid. În justificarea noii decizia s-a spus că a fost necesară pentru ca să se asigure că cetățenii UE pot beneficia de dreptul lor la liberă circulație indiferent de evoluția pandemiei COVID-19.

Certificatul digital COVID în vigoare până în iunie 2023

În urmă cu șase zile Parlamentul European a aprobat în ședința de plen decizia Comisiei pentru libertăți civile de a deschide negocieri cu statele membre pentru a prelungi cu încă 12 luni certificatul Covid al UE (EUDCC), care va expira la 30 iunie.

Plenul a votat pentru aprobarea negocierilor privind prelungirea cu 432 de voturi pentru, 130 împotrivă și 23 de abțineri și 441 de voturi pentru, 132 împotrivă și 20 de abțineri.

Pe lângă prelungirea valabilității sistemului EUDCC, certificatul Covid, până la 30 iunie 2023, modificările permit, de asemenea, statelor membre să acorde certificate de testare bazate pe noi tipuri de teste de analiză antigen.

Se va face o revizuire după șase luni

Deputații europeni au modificat propunerile pentru a sublinia faptul că statele membre ar trebui să evite restricții suplimentare în ceea ce privește libertatea de circulație pentru deținătorii de EUDCC. Excepție face cazul în care certificatul Covid este absolut necesar.

„În cazul în care sunt necesare restricții, acestea ar trebui să fie limitate și proporționale, pe baza celor mai recente avize științifice ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și ale Comitetului de Securitate Sanitară al UE.”, se spune în decizia PE.

De asemenea, aceștia solicită Comisiei să evalueze dacă certificatul Covid este necesar și proporțional la șase luni de la prelungirea sa.

Deputații europeni doresc ca perioada în care se aplică regulamentul să fie cât mai scurtă posibil și să îl abroge de îndată ce situația epidemiologică o va permite, se mai spune în rezumatul ședinței de acum 6 zile.

În decizia luată se mai spune că negocierile cu Consiliul pentru a conveni asupra prelungirii pot începe imediat, astfel încât normele să fie puse în aplicare înainte ca actualul sistem să expire la 30 iunie.

Certificatul Covid încă obligatoriu în anumite state europene

Crearea certificatului digital COVID al UE (EUDCC) a fost adoptată în iunie 2021 pentru a facilita libera circulație în Europa în timpul pandemiei, pentru o perioadă limitată de 12 luni.

Deși cu majoritatea restricțiilor ridicate, la nivel european, există state în care, încă, certificatul Covid este obligatoriu.

De exemplu, în Spania certificatul Covid este încă obligatoriu. Portugalia menține aceeași obligativitate a certificatului, având în vedere că aici există încă starea de alertă, valabilă până la finalul acestei luni.

Alte două state care au menținut certificatul Covid, ca măsură obligatorie, sunt Franța și Turcia, cele două state nedând niciun semn că ar dori să renunțe la această măsură. În Franța este menținută și la această oră starea de urgenţă sanitară. Termenul de valabilitate ar expira pe data de 31 iulie 2022.