Piața românească a asigurărilor RCA a mai primit o lovitură dură, prin falimentul companiei Euroins. Mulți șoferi au rămas cu multe întrebări, dar acestea aveau să fi parțial rezolvate. Astăzi, asigurații companiei au mai primit o veste care explică când expiră polițele RCA, de fapt. Citește mai departe și află care este anunțul serii care-i interesează pe șoferii din România.
Prima companie de asigurări RCA falimentară din România era City Insurance, ulterior, deși acționariatul bulgar al companiei Euroins era în dezacord cu ASF, al doilea mare asigurător era declarat falimentar în iunie 2023.
Partea bulgară, tot atunci spunea că datele furnizate de ASF nu erau reale, și că, de fapt, falimentul era anunțat unilateral și abuziv:
”Euroins Insurance Group își menține stabilitatea financiară și de capital și va continua să protejeze atât interesele acționarilor săi, cât și drepturile clienților săi – peste 2 milioane de asigurați din România.
EIG și acționarii săi își mențin în continuare pretențiile față de decizia ASF din 17 martie 2023 de revocare a licenței Euroins România și vor face apel la actuala decizie de intrare în faliment.
În plus, EIG a ajuns deja la o înțelegere cu toți creditorii care nu au legătură cu asigurările și care au cerut insolvența, acoperind astfel pierderi suplimentare pentru economia românească.”, era comunicat de companie în iunie 2023.
Tot la momentul iunie 2023, acționariatul bulgar vorbea de posibila neconstituționalitate a unor prevederi cheie ale legislației românești, despre care judecătorii Tribunalului București spuneaă că va trebui discutată la Curtea Constituțională a României.
Conform companiei, erorile erau regăsite în prevederi cheie ale legislației românești în materie de insolvență ”în lumina mai multor prevederi constituționale”:
”Esența chestiunii de neconstituționalitate se referă la faptul că deschiderea procedurii de insolvență împotriva unei societăți de asigurare ca urmare a existenței unei decizii de retragere a autorizației de funcționare emise de autoritatea română de reglementare, fără o hotărâre definitivă privind legalitatea deciziilor autorității de reglementare, privează societățile de asigurare de dreptul la un proces echitabil și la un control judiciar efectiv.
În conformitate cu legislația română, acordarea unei excepții de neconstituționalitate ar trebui să conducă la anularea deciziei de deschidere a procedurii de faliment bancar.”, se mai arăta în comunicatul Eurohold.
Vezi și: Euroins e oficial în faliment. Cât mai sunt valabile poliţele de asigurare
Dar, rezultatul final a fost că, în cele din urmă, Euroins intra în faliment, iar asigurații companiei aveau nevoie de soluții pentru asigurările RCA încheiate prior falimentului.
Conform ASF, la acest moment sunt cel puțin 63 de mii de cereri de renunțaere la polițele RCA încheiate cu Euroins, iar instituția statului a venit cu anunțul serii care-i interesează pe șoferii din România, în care explică când expiră polițele RCA, emise de Euroins.
Vezi și: Denunțare poliță RCA Euroins. Pașii pe care trebuie să îi urmezi
Termenul limită pentru aceste polițe era de 8 septembrie, dar conform unui nou proiect de prelungire a termenului, se majorează cu încă 90 de zile, pentru toate asigurările și reasigurările emise de Euroins, prior falimentului.
De altfel, în noul proiect, ASF prezintă și justificările acestei prelungiri, după cum urmează:
”Necesitatea adoptării proiectului de act normativ sub forma unei ordonanțe de urgență este justificată de împrejurările excepționale generate de existența unui număr extrem de mare de asigurați care dețin polițe de asigurare în special asigurări obligatorii de răspundere civilă auto RCA încheiate cu societatea de asigurare la care a fost deschisă procedura de faliment, iar luarea acestei măsuri în regim de urgență se impune pentru a se asigura o protecție reală a contractanților și beneficiarilor de asigurări, în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, gradul de cuprindere în asigurare a parcului național auto să scadă în mod semnificativ”, se arată justificarea proiectului elaborat de ASF. (vezi aici)
La momentul intrării în faliment, Euroins preluase parte din asigurații City Insurance, iar per total avea aproximativ 2,8 milioane de asigurați, la momentul 17 martie a.c., când ASF cerea insolvența Euroins.