06 sept. 2023 | 10:56

Când este echinocțiul de toamnă 2023. Pe ce dată pică și cum ne influențează

Diverse
Când este echinocțiul de toamnă 2023. Pe ce dată pică și cum ne influențează
Cum te influenteaza un astfel de eveniment

Când este echinocțiul de toamnă 2023, ce este un echinocțiu și cum ne afectează? Pământul este înclinat pe axa sa. Acest lucru înseamnă că Soarele iluminează emisfera nordică sau sudică mai mult, în funcție de poziția Pământului pe orbita sa. Cu toate acestea, în două puncte ale anului, Soarele va ilumina emisferele nordică și sudică în mod egal. Acestea sunt cunoscute sub numele de echinocții. 

Când vine toamna din punct de vedere astronomic și meteorologic

Există trei moduri principale diferite de a defini toamna: astronomic, meteorologic și fenologic.

Din punct de vedere astronomic, cele patru anotimpuri se centrează în jurul echinocțiilor și solstițiilor. Cu toate acestea, există dezacord între cei care consideră echinocțiul sau solstițiul ca început al sezonului și cei care susțin că reprezintă mijlocul sezonului.

În schimb, meteorologii tind să împartă anotimpurile în perioade de trei luni întregi, bazate pe temperaturile medii lunare, cu vara ca cea mai caldă și iarna ca cea mai rece. 

Pe această bază, în cea mai mare parte a emisferei nordice, lunile de toamnă sunt de obicei septembrie, octombrie și noiembrie.

Citește și: Ce este, de fapt, echinocțiul de toamnă. Interzis să faci asta azi, 22 septembrie

Al treilea mod de a defini toamna este să folosim ceea ce se numesc indicatori fenologici. Aceștia acoperă o serie de semne ecologice și biologice, cum ar fi căderea frunzelor de pe copaci și migrația păsărilor către climatul mai cald. 

Aceste evenimente sunt, desigur, puternic influențate de vreme și climă, astfel încât schimbările climatice ar putea determina începerea toamnei mai devreme sau mai târziu decât definițiile astronomice sau meteorologice standard.

Când este echinocțiul de toamnă 2023

Echinocțiul de toamnă din 2023 are loc în ziua de sâmbătă, 23 septembrie, precis la ora 09:49 AM, conform Institutului de Mecanică Cerească și Calcul al Efemeridelor (IMCCE). 

În acel moment, Soarele va trece peste zenitul ecuatorului Pământului, va răsări aproape exact în est și va apune în direcție vest.

Anul trecut, echinocțiul de toamnă a avut loc în aceeași dată, pe 23 septembrie, dar cu câteva ore mai devreme, la exact 04:03 AM. 

În 2021, echinocțiul de toamnă a căzut pe 22 septembrie la ora 10:20 PM, aceeași dată ca în 2020. 

Citește și: Horoscop. Cum influențează echinocțiul de toamnă 2020 toate zodiile. Racii avansează în carieră

Pentru noi, un an durează 365 de zile. Dar în realitate, Pământul are nevoie de exact 365 de zile, 5 ore și 48 de minute pentru a încheia o revoluție în jurul Soarelui. 

Prin urmare, pentru a recupera acest decalaj de timp, adăugăm o zi în plus la fiecare patru ani – celebrii ani bisecți. Acest lucru schimbă datele și orele echinocțiilor.

Tradiții și obiceiuri de echinocțiul de toamnă

Luna Recoltei este numele dat celei mai apropiate luni pline de echinocțiul de toamnă. În trecut, lumina Lunii Recoltei se spunea că permite fermierilor să lucreze până târziu în noapte, ajutându-i să aducă recolta de pe câmpuri. 

Luna Recoltei cade de obicei în septembrie. Saturn are, de asemenea, echinocții, dar, datorită faptului că îi ia aproape 30 de ani să orbiteze în jurul Soarelui, acestea se întâmplă doar la fiecare aproximativ 15 ani.

Pentru cei aflați la latitudini înalte ale emisferei nordice, echinocțiul de toamnă deschide calea pentru șanse sporite de a vedea aurorele boreale. 

Citește și: Echinocțiu de toamnă: cum ne influențează acest fenomen şi când se schimbă ORA

Conform NASA, echinocțiile sunt momentele optime pentru Aurorele Boreale, iar activitățile geomagnetice sunt mai susceptibile să aibă loc în primăvară și toamnă decât în vară sau iarnă.

Mabon este un ritual modern păgân care marchează echinocțiul de toamnă. Ritualul aduce mulțumiri pentru o recoltă bogată și recunoaște nevoia de a împărți roadele Pământului în lunile de iarnă ce vor urma. Este al doilea dintre cele trei festivaluri păgâne de recoltă, care includ Lammas/Lughnasadh și Samhain.

În cultura japoneză, echinocțiul de toamnă este sărbătorit prin tradiția Higan. Este un moment de comerare a rudelor decedate, precum și de a marca trecerea sezoanelor. Higan durează oficial șapte zile, începând cu trei zile înainte de echinocțiu și terminându-se cu trei zile după.

Datorită diferențelor de fus orar, echinocțiul poate avea loc în zile diferite pentru diferite locații.

Parteneri
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Redactia.ro
Cine a fost marea iubire a lui Mihail Sadoveanu. S-a îndrăgostit nebunește de ea la 60 de ani: „Iartă-mă că-mi ești prea dragă”
Click.ro
Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol în teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie
Digi24
Rechinul fantomă și Diavolul de mare: Cum arată cele mai noi drone militare subacvatice ale Australiei și Statelor Unite
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Iaurt făcut în casă. O rețetă gustoasă și sănătoasă
EVZ.ro
Star Matinal. Chef Enzo se căsătorește în doar câteva zile. Ce declarații a făcut înainte de marele eveniment: "Am emoții mari..." / VIDEO 
Spynews
Cutremur de peste 8,5 GRADE în România. Prof. Mărmureanu a făcut anunțul
Capital.ro
Oraşul din România unde se construieşte al doilea aeroport ca mărime din ţară. Terminalul va fi gata la sfârşitul anului
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Star Matinal. Chef Enzo se căsătorește în doar câteva zile. Ce declarații a făcut înainte de marele eveniment: "Am emoții mari..." / VIDEO 
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro