Se spune că prin sfințirea locuinței se înlătură energiile negative din preajma oamenilor și sunt feriți de rele. Acest ritual este respectat de mulți credincioși cu sfințenie, pentru a trăi în pace și armonie. Conform bisericii ortodoxe, sfeștania este denumirea populară pentru slujba aghiasmei mici sau Sfințirea cea mică a apei. Doar preotul poate săvârși această slujbă fie la biserică, fie în case creștinilor. Dar haideți să vedem când este bine să faci sfeștania la casă.
Prin sfeștanie sau sfințirea casei se înțelege alungarea energiilor negative din locuințe, dar acest ritual nu se face oricând și oricum. Iată când și cum trebuie să fie făcut acest lucru, potrivit preoților.
Când este bine să faci sfeștania la casă. Duhovnicii susțin că prielnic este să sfințești locuința în luna martie, an de an. Din antichitate, se spune că în prima lună a primăverii, după dezgheț, ies vrăjioarele la baltă să înceapă farmecele, așa că sfințirea locuinței ar acționa drept scut sau antidot. Totuși, creștinii își pot sfinți casele ori de câte ori simt nevoia.
Cu toții știm că sfințirea casei se face de către preot, acesta stropind cu apa sfințită toate încăperile casei. Mai mult de atât, în timpul sfeștaniei, preotul citește rugăciuni pentru ca toți cei ai casei să fie sănătoși și să le meargă bine în toate. Se spune că sfeștania pentru casă este precum spovedania pentru om.
„Această apă sfințită, pe care Duhul Sfânt, prin rugăciunile preoților, o sfințește, are multe feluri de lucrări, precum însăși ectenia sfințirii și rugăciunea mărturisesc: prin stropirea ei, duhurile cele viclene din tot locul se alungă; se iartă și păcatele cele mici de peste toate zilele, adică nălucirile diavolești și gândurile cele rele; mintea se curățește de lucrurile cele spurcate și se îndreaptă spre rugăciune; bolile le alungă și dă sănătate sufletească și trupească… Toți cei ce o primesc cu credință iau sfințenie și binecuvântare”, se arată în cartea de slujbă a preotului care realizează sfeștania.
În multe zone din țară, se obișnuiește ca sfeștania să se facă în Postul Mare înainte de sărbătoarea Sfintelor Paști. Mulți români cheamă preotul în luna martie, pentru că această lună este cuprinsă în Postul Mare. Trebuie să știm că nu luna în sine este bună pentru a face sfințirea casei, ci Postul Mare este o perioadă benefică pentru sfeștanie.
Sfeștania casei se face în luna martie pentru ca locuința să fie ferită de farmece și de vrăjitorii. În vremuri de demult, sfințirea casei se obișnuia să se facă în prima zi a fiecărei luni. În prezent acest lucru nu este posibil, așa că credincioșii trebuie să facă sfințirea casei de cel puțin o dată pe an.
Cei care vor să facă sfințirea casei, trebuie mai întâi să se spovedească, să țină post, să nu fie certați cu aproapele și să se ferească de clevetire. Apoi, locuința trebuie să fie curățită și îngrijită înainte să fie chemat preotul. Pentru slujba care se va face în casă, românul să pregătească o măsuță orientată spre răsărit, pe care se vor așeza următoarele:
În timpul slujbei pentru sfințire, preotul va sta în fața măsuței, iar credincioșii în spatele lui, toți cu fața spre răsărit. De asemenea, ușile casei vor fi larg deschise pentru ca preotul să poată intra în ele pentru a le binecuvânta și sfinți.