Când e Ignatul în 2023. Tradiții și obiceiuri legate de această zi

de: Anca Lupescu
05 12. 2023

Ignatul este momentul când se taie porcul și este întotdeauna celebrat în aceeași zi din decembrie. Se spune că în seara dinainte de Ignat, porcii visează că vor muri. Ziua de Ignat este desemnată ca ziua în porcii îngrășați pe parcursul anului se taie pentru Crăciun. În această perioadă încep să se facă tot felul de preparate tradiționale din porc. 

Ce este Ignatul și ce se face în această zi

Cunoscută în popor sub numele de Ziua de Ignat, această zi este destinată tăierii porcilor. Se spune că în seara dinaintea zilei de Ignat, porcii visează că vor fi tăiați. De aceea, ei nu se îngrașă, nu pun carne pe ei și nu mănâncă, deoarece visează la moarte.

Vezi și: Se spală rufe de Ignat? Ce este interzis să faci pe 20 decembrie

Când sunt gătiți porcii, nu este bine să stea cei care l-au tăiat lângă, deoarece se spune că porcul moare cu greutate mare și carnea va fi tare și va fierbe greu. 

Unii bătrâni spun că, după ce porcul a fost tăiat, despărțit și spălat, este bine să pui o pătură peste el și un copil deasupra. 

Se spune că acest lucru va aduce un an fără boală și plin de bogăție și sănătate. Este bine când porcul este tăiat ca oamenii să spună cuvintele: Ignat, Ignat / Porcul umflat, iar înainte de sacrificare să se spună: Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoși. 

Aceste cuvinte erau menite să ierte uciderea intenționată a animalului, atât de către sfântul care patronează ziua tăierii, cât și de către Dumnezeu.

În Teleorman, o altă tradiție spune că este bine să se marcheze fruntea copiilor cu o cruce din sângele animalului sacrificat la Ignat, pentru a fi plini de sănătate și roșii în obraz în anul ce vine.

În seara de Ignat, se fierbe grâu, din care mănâncă toți membrii familiei, iar ce rămâne să se dea păsărilor a doua zi la răsăritul soarelui, pentru viață bună și prosperitate. 

Citește și: Cum se tranșează corect porcul, de fapt, conform tradiției de Ignat. Trucul care îți ușurează munca

În seara de Ignat, gospodinele răspândesc meiul și grâul în fața casei, pentru a o proteja de vrăjitoare și de rele.

Când e Ignatul în 2023

Ignatul este pe 20 decembrie – în această zi se sacrifică porcii pentru Crăciun. Bărbații taie animalul, iar femeile pregătesc bucățile tradiționale din carnea lui. De la tobă, liber, caltaboș, pomana porcului, cârnați, slănină și multe altele, carnea de porc este nelipsită de pe masa românului în ziua de Crăciun.

Vezi și: Ce nu ar trebui să mănânce copiii în ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana: „O mare greșeală. Nu le-aș da”

Ziua de Ignat este una plină de tradiții, mai ales în zonele rurale. Oamenii se trezesc de dimineață pentru că au o mulțime de lucruri de făcut. Se spune că dacă nu tai porcul de Ignat, nu îi mai merge bine.

Dar nu toată lumea taie porcul de Ignat. În unele zone, animalul se sacrifică a doua zi după Crăciun, pentru că până atunci e post.

Imediat după sacrificarea porcului se face pomana porcului: bucățele de carne prăjite, servite cu mămăligă și mujdei.

Se spune că porcul care nu e tăiat până de Ignat nu se mai îngrașă și nu mai mănâncă.

De asemenea, sângele porcului sacrificat aduce prosperate și te ferește de boli, de aceea se face o cruce cu sânge pe fruntea copiilor.

În această zi nu trebuie să coși, pentru că hainele cusute de Ignat îl vor împunge pe cel care le poartă.