04 oct. 2023 | 11:15

Când devine zacusca extrem de periculoasă. Te poate chiar şi ucide, avertizează medicii. La ce trebuie să fii atent

Sănătate
Când devine zacusca extrem de periculoasă. Te poate chiar şi ucide, avertizează medicii. La ce trebuie să fii atent
De ce poate fi zacusca extrem de periculoasă

Cu venirea lunii octombrie, pădurile din județul Buzău devin destinația preferată a culegătorilor de ciuperci, în special a celor în căutarea ghebelor, folosite în mod tradițional pentru prepararea zacuştii. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra riscurilor asociate culesului și consumului ciupercilor din flora spontană. Cine are interdicție la zacuscă și la ce trebuie să fim atenți?

Avertismentul medicilor: ”Atenție, vă puneți viața în pericol”

Zacusca este unul dintre preparatele specifice toamnei, extrem de gustoasă și sănătoasă. Ea se poate conserva și consuma pe tot parcursul anului, ceea ce încurajează gospodinele să-și facă provizii pentru o perioadă îndelungată de timp.

Cu toate acestea, dacă alegi să adaugi ciuperci în ea, așa cum o prepară majoritatea românilor, trebuie să ai în vedere că acest ingredient poate deveni extrem de periculos, dacă nu este cules din locul potrivit.

Dr.ing. Ioana Tudor, cercetător științific, a atras atenția cu privire la pericolele asociate consumului de ciuperci culese din mediul sălbatic. Ea a subliniat că este esențial ca culegătorii să fie extrem de atenți și să evite culegerea sau consumul ciupercilor pe care nu le cunosc în mod clar.

Unul dintre primele sfaturi oferite de specialist este să nu se ofere ciuperci copiilor sub cinci ani, deoarece aceștia pot dezvolta reacții alergice la sporii din ciuperci, iar acest lucru poate afecta și persoanele adulte. De asemenea, ciupercile sunt perisabile și conțin aproximativ 90% apă, ceea ce le face vulnerabile la degradare rapidă. Prin urmare, după recoltare, este esențial să fie gătite cât mai curând posibil.

‘Vorbind despre ciupercile din flora spontană, prima recomandare pe care o am este: atenţie, vă puneţi viaţa în pericol. Cine nu le cunoaşte, are dubii, mai bine le dă deoparte.

Mai bine cumpără ciuperci din magazin. Dar sunt oameni care le cunosc însă şi aici sunt nişte recomandări. Spre exemplu, nu daţi spre consum ciuperci copiilor sub cinci ani. Întâi ar trebui testaţi pentru a nu fi alergici la sporii din ciuperci, şi asta se poate întâmpla şi oamenilor maturi.

Pot avea reacţii adverse, să li se facă rău de la sporii din ciuperci. Totodată, ciupercile sunt foarte perisabile, conţin şi proteină, vitamine, dar au aproape 90% apă şi trebuie gătite repede, după ce le-am recoltat din flora spontană”, a transmis specialist.

Când nu trebuie să gătim ciupercile culese de noi

Potrivit specialistei, în România, există aproximativ 8.700 de specii de ciuperci, dintre care unele sunt toxice sau chiar otrăvitoare. Culegătorilor li se recomandă să aibă grijă să nu amestece ciupercile comestibile cu cele toxice în timpul recoltării, deoarece sporii de la ciupercile otrăvitoare pot ajunge pe cele comestibile și pot duce la consecințe grave pentru sănătate.

Cercetătorii și specialiștii în domeniul micologiei insistă asupra importanței identificării corecte a ciupercilor sau a consultării cu localnicii care le pot recunoaște, înainte de a le găti. Acest lucru contribuie la prevenirea confuziilor și a consumului ciupercilor toxice. Dr.ing. Ioana Tudor a explicat în continuare anumite criterii după care poți confunda tipurile de ciuperci, chiar dacă fac parte din aceeași grupă.

”La noi în ţară sunt determinate vreo 8.700 de specii, nu le putem recolta pe toate, unele sunt toxice, altele chiar otrăvitoare. Dacă mergeţi şi faceţi o recoltare ca turist, nu ajungeţi cu ele în bucătărie până nu le vede un localnic care cât de cât le recunoaşte.

Se recomandă să aveţi mai multe recipiente când mergeţi la cules, pungi de hârtie, pentru că nu trebuie să le pui grămadă într-un coş şi pe cele bune şi pe cele toxice, pe care nu le cunoşti, pentru că sporii de la cele toxice cad pe cele bune.

Mai sunt aşa zisele ciuperci pereche, unde din aceeaşi grupă una este comestibilă, să spunem ciuperca Cezarului, dar tot din aceeaşi grupă vine alta roşie, frumoasă – muscariţa, care este otrăvitoare şi aici confuzia poate fi uşor de făcut’, a declarat pentru Agerpres cercetătorul ştiinţific dr.ing. Ioana Tudor.

Avertismentul emis de DSP Buzău

Recent, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău a emis un avertisment crucial privind intoxicațiile cu ciuperci, subliniind gravitatea acestor incidente și necesitatea de a lua măsuri de precauție în ceea ce privește culegerea și consumul ciupercilor.

Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală serioasă, iar cifrele arată că aproximativ o treime dintre cazurile de intoxicații cu ciuperci se înregistrează atât la adulți, cât și la copii.

Pentru a evita consecințele grave pentru sănătate și chiar decesul, DSP Buzău recomandă cu tărie ca oamenii să consume ciuperci doar din surse autorizate și să le cumpere din magazine sau de la producători specializați.

‘Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală de o deosebită importanţă, pe de o parte din cauza frecvenţei mari a acestora, pe de altă parte din cauza gravităţii lor. Este totdeauna una dintre marile urgenţe medicale deoarece o treime dintre intoxicaţiile care se soldează cu deces se înregistrează atât la adulţi cât şi la copii. Având în vedere riscurile pe care le presupune intoxicaţia cu ciuperci, există o singură măsură de a le evita: să fie consumate doar ciupercile care provin din crescătorii specializate şi comercializate în magazine şi de producători autorizaţi, a transmis, în urma unei solicitări AGERPRES, DSP Buzău.

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Se închid de la 1 ianuarie, după aderarea la Schengen. Toți românii trebuie să știe. Lista completă
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
ȘOC pentru Elena Udrea. Decizia luată la închisoare. Nu îi vine să creadă că e real
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
TRADIȚII din SEARA DE AJUN! ESTE INTERZIS TOTAL ASTĂZI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro