Când creşte din nou vârsta de pensionare, în România. Anunţul a fost făcut de fostul ministru al Muncii

de: Corina Oprea
01 03. 2024

Când creşte din nou vârsta de pensionare, în România. Anunţul a fost făcut de fostul ministru al Muncii
Schimbări de ultimă oră în ceea ce privește pensionarii din România. Fostul ministru Muncii a anunțat că vârsta de pensionare va crește din nou, spre dezamăgirea tuturor românilor. Ce explicații a oferit Marius Budăi în acest sens.

La ce vârstă ar putea ieși românii la pensie

Dezbaterea cu privire la posibila majorare a vârstei de pensionare în România a fost adusă în prim-plan de către fostul ministru al Muncii, Marius Budăi. Cu toate acestea, Budăi a subliniat că o astfel de schimbare nu este iminentă și nu se va produce pe termen scurt.

În timp ce discuțiile pe această temă au fost intense în spațiul public, cu unele speculații referitoare la înghețarea pensiilor pentru milioane de pensionari începând de anul viitor, acestea au fost alimentate și de adoptarea normelor de aplicare pentru legea pensiilor.

În contextul acestor evenimente, un articol care a provocat cele mai mari controverse a rămas neschimbat, generând îngrijorări cu privire la posibilitatea ca vârsta de pensionare să fie majorată la discreția Guvernului.

O interpretare a acestui aspect sugerează că, prin noua lege a pensiilor, vârsta de pensionare ar putea fi ajustată în sus conform deciziilor Guvernului. Această posibilitate a stârnit îngrijorări și neclarități în rândul pensionarilor și al opiniei publice, deoarece ar putea implica o modificare semnificativă a condițiilor de pensionare și a planurilor personale de viitor pentru mulți cetățeni.

Cu toate acestea, este important să se sublinieze că, potrivit declarațiilor lui Budăi, orice modificare a vârstei de pensionare nu este pe cale să se întâmple în viitorul apropiat. Cu toate acestea, discuțiile pe această temă continuă să atragă atenția și să alimenteze speculațiile cu privire la direcția pe care o va lua politicile privind pensiile în România în următorii ani.

„Creșterea vârstei de pensionare nu există! În lege se vorbește ca după anul 2025 să studiem dacă putem lua în calcul ceea ce se întâmplă cu speranța de viață. O reducere a vârstei standard de pensionare în conformitate cu perioada lucrată.

Al doilea drept este în concordanță cu numărul de ani lucrați, iar al treilea pentru condiții speciale și deosebite”, a explicat fostul ministru la Realitatea PLUS.

Ce spune actualul ministru al Muncii

În mediul public s-au răspândit zvonuri cu privire la înghețarea pensiilor pentru milioane de pensionari începând de anul viitor. Această preocupare a fost alimentată și de procesul de implementare a normelor de aplicare pentru noua lege a pensiilor, care nu a adus nicio modificare unui articol care a generat cele mai aprinse controverse.

Interpretarea acestei situații sugerează că, în baza noii legi, vârsta de pensionare ar putea fi ajustată în sus conform deciziilor Guvernului, fără a fi necesară o modificare explicită a legislației. Această perspectivă a ridicat îngrijorări și întrebări cu privire la posibile schimbări în condițiile de pensionare și în asigurările sociale pentru milioane de cetățeni.

În contextul acestei incertitudini, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a intervenit recent, explicând că vârsta de pensionare nu va fi crescută în România în viitorul apropiat. Potrivit declarațiilor sale, până în anul 2030, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani. După această dată, se prevede o nouă creștere, cu vârsta de pensionare ajungând la 65 de ani până în 2035.

„În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare.

Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață. Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește”, arăta atunci ministrul.

Când intră pensiile pe card în martie 2024

Bucurie pentru pensionarii din România! Potrivit proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024, pensiile au fost majorate cu 13,8% începând din prima zi a acestui an.

Această creștere reprezintă o veste bună pentru persoanele în vârstă, aducându-le un suport financiar semnificativ în gestionarea cheltuielilor curente și îmbunătățirea nivelului de trai.

Deși mulți pensionari optează pentru primirea pensiei prin intermediul poștei, luna martie aduce o mică schimbare în calendarul de plată. În mod obișnuit, pensiile sunt distribuite de către poștași începând cu data de 2 a fiecărei luni. Totuși, situația este diferită în luna martie, deoarece ziua de 2 martie este o zi de sâmbătă, iar 3 martie este duminică.

Potrivit procedurilor stabilite, drepturile de pensie sunt acordate prin mandat poștal la domiciliul beneficiarului sau al mandatarului, sau prin transfer bancar către un cont curent sau cont de card la una dintre băncile partenere ale Casei Naționale de Pensii Publice.

Conform informațiilor furnizate de Casa de Pensii, primele plăți ale pensiilor prin poștă pentru luna martie vor începe de luni, 4 martie. Astfel, pensionarii români vor primi pensia în intervalul cuprins între 1 și 15 martie, dacă au optat pentru primirea banilor prin poștă.