Fie că vrem, fie că nu, suntem deja pe ultima sută de metri din acest an, iar vremea se schimbă de la o zi la alta. În acest context, specialiștii AccuWeather au făcut anunțul referitor la când cade prima ninsoare în România la sfârșitul lui 2024.
Conform datelor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), România va începe să se confrunte cu primele ninsori spre finalul lunii noiembrie 2024. Nu este de mirare, având în vedere că în aceste zile temperaturile scad drastic.
Deși temperaturile vor rămâne peste media normală în prima parte a lunii, intrările succesive de aer rece din nordul continentului vor aduce, probabil, primele fulgi în zonele de munte și în nordul țării.
ANM estimează că între 28 și 30 noiembrie, mai multe regiuni montane vor experimenta ninsori, iar în restul țării, precipitațiile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare.
Din păcate, meteorologii nu au vești bune, precizând că este important de menționat că de la sfârșitul lui noiembrie ne putem aștepta la ninsori în unele zone.
Specialiștii mai atrag atenția asupra faptului că această iarnă propriu-zisă va avea un caracter fluctuant, cu temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru decembrie.
Se estimează că prima lună de iarnă va aduce temperaturi mai blânde, cu valori între 3 și 9 grade în timpul zilei, ceea ce ar putea face ca stratul de zăpadă să fie mai instabil în regiunile joase.
De cealaltă parte, specialiștii AccuWeather spun că se schimbă vremea radical, făcând și anunțul referitor la când cade prima ninsoare în România la sfârșitul lui 2024. Din datele prognozate de platformă, aflăm că prima ninsoare ar veni în jurul datei de 15 decembrie, la doar 10 zile înainte de Crăciun.
Meteorologii mai precizează că Bucureștiul va avea parte de prima ninsoare, undeva pe la jumătatea aceleiași luni. Zona montană, unde deja a nins, va avea parte de cantități importante de ninsori, cu straturi consistente de nea depuse.
În concluzie, dacă ne luăm după datele ANM și cele ale AccuWeather, prima ninsoare este așteptată la sfârșitul lui noiembrie, sau în decembrie. În același timp, conform specialiștilor, iarna din 2024-2025 va începe cu temperaturi mai ridicate decât cele normale, ceea ce ar putea influența persistența zăpezii în zonele mai joase ale țării.
Rămâne să așteptăm luna noiembrie, respectiv decembrie, și să vedem dacă aceste prognoze se vor adeveri, și dacă iarna își va intra cu adevărat în drepturi. Oricum, valorile termice din ultimele zile vin să ateste faptul că iarna lui 2024-2025 nu va fi una tipică, și ar trebui să ne așteptăm la modificări termice accentuate.