Când are loc selecția națională pentru Eurovision 2020

Când are loc selecția națională pentru Eurovision 2020
Data în care are șelecția națională pentru Eurovision 2020

În septembrie TVR anunța că participarea României la cea de-a 65-a ediţie a Eurovision Song Contest a fost aprobată de Consiliul de Administraţie. În comunicatul în care este anunțată aprobarea este totodată specificat faptul că bugetul nu a fost stabilit.

Data în care are șelecția națională pentru Eurovision 2020

TVR și-a propus să organizeze Selecția Națională pentru Eurovision 2020, însă acest lucru se va face în limita unui buget care nu a fost încă aprobat. Suma alocată proiectului va fi aprobată și stabilită odată cu definitivarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2020. Când anume se va finaliza bugetul pe anul viitor nu este specificat în comunicatul TVR.

Potrivit calendarului stabilit de European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului, lista finală a ţărilor înscrise urmează a fi anunţată până la finalul anului. Așadar, România se poate înscrie oficial în competiție până la încheierea lui 2019.

Când și unde are loc Eurovision 2020

Eurovision 2020 va avea loc în luna mai, la Rotterdam, Olanda, după ce Duncan Laurence a câştigat finala Eurovision 2019 din Israel, cu melodia „Arcade”. Marea Finală Eurovision Song Contest 2020 va avea loc sâmbătă, pe 16 mai, iar semifinalele pe 12 și 14 mai. Va fi pentru a cincea oară când Olanda va găzdui această competiție și pentru prima oară când va avea loc la Rotterdam, anterior orașele-gazdă fiind Hilversum, Amsterdam și Haga (aleasă de două ori).

O clădire din Olanda, unde va a vea loc concursul muzical Eurovision.
Când se face selecția națională pentru Eurovision 2020

Concursul Eurovision este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de EBU – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. European Song Contest (ESC) se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume, fiind transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

Țări participante și sistemul de votare

41 de țări vor participa la ediția din 2020. Bulgaria și Ucraina au revenit în concurs după ce au absentat în 2019, iar Muntenegru și Ungaria s-au retras. Pregătirile pentru ediția din 2020 au început pe 19 mai 2019, imediat după ce Olanda a câștigat concursul din 2019.

Fiecare țară participantă acordă două seturi de 1–8, respectiv 10 și 12 puncte pentru piesele favorite: unul din partea juriului de specialitate al acesteia, iar celălalt din partea publicului prin televoting.

Evoluția României la Eurovision

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, interpretată de Mihai Trăistariu.

Anul trecut, România a ratat calificarea în Marea Finală Eurovision. Concurenta României, Ester Peony, a intrat în concurs cu piesa câștigătoare a Selecției Naționale, „On a Sunday”, fiind eliminată din competiție după cea de-a doua semifinală.