Sâmbătă, 11 februarie, România s-a calificat în marea finală Eurovision 2023. În urma voturilor publicului, s-a stabilit că tânărul Theodor Andrei va reprezenta ţara noastră, cu melodia „D.G.T (Off and on)”. Iată când are loc finala Eurovision 2023 și unde va avea loc anul acesta!
Eurovision sau Eurovision Song Contest (ESC) este unul dintre cele mai populare concursuri muzicale din lume. Prima dată a avut loc în anul 1956 și a atras mulți artiști și spectatori din toate colțurile globului. Show-ul muzical este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume şi este transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia, dar și Statele Unite ale Americii.
Puțini știu că Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană începând din anul 1993. Țara noastră a cunoscut cele mai bune performanțe în 2005, la Kiev, cu Luminiţa Anghel & Sistem, apoi în 2006, la Atena, cu Mihai Trăistariu, și cu Paula Seling şi Ovi, la Oslo, 2010.
Anul acesta, finala pentru Selecţia Naţională Eurovision 2023 a avut loc pe 11 februarie, la TVR. Cel care a reușit să câștige a fost Theodor Andrei, un tânăr de 19 ani. El a primit 5.230 de voturi din partea publicului. Piesa care i-a convins pe telespectatori se numește „D.G.T (Off and on)”. În plus, Theodor Andrei este câștigător al concursului de la Antena 1, X factor, în anul 2020.
Anul trecut, tânărul artist a primit, în cadrul Galei Premiilor Radar de Media 2022, premiul Myosotis pentru cea mai bună melodie de tânăr cantautor.
„Eurovision e visul meu din copilărie. Când eram mic, mă uitam cu ai mei la fiecare finală mare de la Eurovision. O mare parte dintre oamenii cau au avut rolul de model pentru mine au fost aici.
Pentru mine, a fost un lucru imens când Mihai Trăistariu m-a jurizat la un festival de copii. Dar să-l văd și în public, la prestația mea de la Selecția Națională… Cred că aspir să mă număr și eu printre eroii mei. Și, ulterior, Doamne ajută să fiu și eu model pentru cineva, la un moment dat”, a declarat Theodor Andrei, într-o intervenție pentru ziarul „Adevărul”.
Ediția cu numărul 67 a competiției muzicale va avea loc anul acesta în Marea Britanie, ţara care va organiza evenimentul în numele Ucrainei, din cauza războiului declanșat de ruși. Concursul se va desfășura la Liverpool Arena, în două semifinale, transmise în direct pe 9 şi 11 mai, şi o finală, pe 13 mai 2023. Finala Eurovision va fi transmisă de Televiziunea Română.
Trebuie amintit faptul că în semifinale participă toate țările, cu excepția țărilor: Germania, Spania, Franța, Italia și Regatul Unit.
Aceste țări, ca și co-organizatori istorici ai concursului și actuali sponsori ai acestuia, au un loc garantat în finala fiecărei ediții Eurovision.
În acest an, organizatorii Eurovision au schimbat regulamentul privind voturile publicului. Astfel, telespecctatorii pot vota melodia preferată prin apel telefonic (tarif normal) sau online, după cum urmează:
• pe durata interpretării fiecărei piese
• la finalul show-ului, când va avea loc o recapitulare a compoziţiilor aflate în concurs.
Privind votul prin apel telefonic, fiecare concurent din finală poate fi votat la numărul de telefon afișat pe ecran, pe durata interpretării melodiei. După apelarea numărului, robotul transmite mesajul „votat”! și automat, votul se alocă piesei respective.
În ceea ce privește votul online, acesta va avea loc pe site-ul oficial al Televiziunii Române: eurovision.tvr.ro, unde doritorii trebuie să parcurgă următoarele etape: logare, apoi „click” pe butonul “Votează”, dedicat concurentului preferat.
În plus, potrivit regulamentului ESC 2023, votul publicului va fi exprimat pe durata interpretării piesei de către fiecare artist, din momentul „START VOT” şi până la momentul „STOP VOT”.
Pentru prima dată în istoria concursului muzical, publicul va putea vota în timp real pentru fiecare dintre participanți.
De asemenea, publicul va decide cu voturile lor care țări se califică în finală în cele două zile ale semifinalelor Eurovision. În marea finală, voturile juriilor profesionale din fiecare țară vor avea o pondere mai mare decât cea a publicului.