La începutul acestui an, moneda euro a împlinit 20 de ani de când a intrat în circulație. Pe 1 ianuarie 2002 a avut loc cea mai mare schimbare monetară din istorie. Atunci au fost introduse bancnotele și monedele euro pentru 12 state membre ale Uniunii Europene. Experții susțin că acest proces nu s-a întâmplat peste noapte, așa că haideți să vedem când a apărut moneda euro și cu ce scop.
Numele euro a fost folosit prima dată pe 16 decembrie 1995, iar moneda euro a intrat pe piețele internaționale la 1 ianuarie 1999. La vremea respectivă, euro a înlocuit așa-numita unitate monetară europeană (ECU). Abia pe 1 ianuarie 2002, moneda euro a fost introdusă în circulație. Cu toate acestea, uniunea economică și monetară a reprezentat un interes pentru Uniunea Europeană încă de la sfârșitul anilor 1960.
Când a apărut moneda euro și cu ce scop. Puțini știu că sistemul monetar european a fost lansat în anul 1979, însă a fost nevoie de o pregătire amplă în trei etape. Moneda euro a fost lansată oficial la 1 ianuarie 1999, însă timp de trei ani a fost utilizată doar în contabilitate și pentru plățile electronice. La vremea respectivă, moneda euro era practic invizibilă.
În anul 2002, introducerea monedei euro a reprezentat un eveniment semnificativ pentru istoria Europei și o realizare tehnică majoră. Astfel, un total de 12 țări și 308 milioane de cetățeni au început să folosească bancnotele și monedele.
Scopul monedei unice euro era să ofere mai multe avantaje cetățenilor: întreprinderile să poată face mai ușor comerț transfrontalier, economia să evolueze mai bine, iar consumatorii să aibă mai multe oportunități și posibilități de alegere.
Încă de când a apărut, moneda euro a reprezentat un avantaj mare pentru sectorul bancar, societățile de transport de valori, comercianții cu amănuntul, firmele care administrează bancomatele și distribuitoarele automate și, desigur, pentru publicul larg.Dar cum s-a petrecut totul? Pregătirea pentru lansarea monedei euro a început încă din luna septembrie 2001, atunci când a fost distribuită băncilor și comercianților.
În acest mod se evita blocajele ce pot apărea în timpul procesului de aprovizionare. Drept urmare, în primele zile din 2002, euro era disponibil într-un volum mare în toate sectoarele.
După o săptămână de la introducerea acestei monede, peste jumătate din toate operațiunile din lume cu numerar se efectuau în euro.
La trei luni de la lansare, euro a devenit unica monedă oficială în zona euro, mai precis la 1 martie 2022.Până atunci, peste 6 miliarde de bancnote naționale și aproximativ 30 de miliarde de monede naționale au fost retrase din circulație.
La sfârșitul anului 2010, proporția euro în cazul rezervelor valutare globale era de 26,3% cu o valoare de aproximativ 5.120 miliarde de dolari, fiind a doua monedă de rezervă a lumii după dolar. La Frankfurt, pe 4 ianuarie 1999, euro avea o cotație de 1,1789 dolari americani. Apoi a început să crească în valoare, dar a scăzut în 26 octombrie 2000, când nouă monedă a atins cel mai jos punct al sau cu un nivel de 0,8225 dolari.
Experții financiari precizează că moneda euro nu a fost avantajată deloc până la introducerea monedei euro în cash în 2002. A crescut de la 0,90 dolari la 1,02 dolari spre sfârșitul anului 2002.
Chiar dacă sunt mai multe țări care fac parte din Uniunea Europeană, doar 19 dintre acestea și-au înlocuit monedele naționale cu moneda unică, euro. Aceste țări formează zona euro și este vorba despre:
În noiembrie 2004, moneda euro a atins pragul de 1,30 dolari și pe 30 decembrie 2004 a atins cel mai înalt record de 1, 3668 dolari. Abia în 2005 a mai scăzut din nou la 1,1813 până în luna iunie.
La finalul lui 2005, moneda euro a atins cel mai înalt prag după ce a depășit pragul de 1,30. Se pare că acesta a fost nivelul la care a și rămas.
La 6 ani de la introducerea oficială pe piață, moneda euro a crescut foarte mult în raport cu dolarul american, ajungând la un maxim apropiat de 1,58 dolari pentru un euro.
Din păcate, criza financiară mondială din anul 2008 a afectat destul de mult euro, ajungând la o valoare apropiată de 1,25 dolari pentru un euro.
Din ce în ce mai mulți colecționari caută monede vechi pentru a le cumpăra la sume uriașe sau pentru a le păstra la loc de cinste în locuința lor ori pentru a le lăsa moștenire nepoților. Multe dintre ele ajung să aibă o valoarea impresionantă cu trecerea anilor. De această dată un anunț i-a surprins pe cei mai mulți internauți.
Mai exact, este vorba despre moneda românească de 5 lei, care are o valoare de 150.000 de euro. Aceasta a fost recent scoasă la licitație, iar prețul i-a lăsat pe mulți fără aer. Cu siguranță mulți dintre români au căutat intens în casele bunicilor în speranța să găsească un astfel de obiect.
Moneda de 5.000 de lei a atras și ea atenția multora. Aceasta a fost emisă în anul 2002 și se vinde cu suma de 900 de lei. Prețurile sunt de cele mai multe ori negociabile în cazul anunțurilor de pe OLX.