București, Sectorul 1: primarul Dan Tudorache a organizat mai multe întâlniri cu bucureștenii în câteva biserici din cartierele pe care le păstorește.
Potrivit Hotnews, aceste discuții cu cetățenii în fața altarelor au luat amploare în ultima vreme, înainte de alegerile europarlamentare.
Edilul Sectorului 1 a participat la discuții organizate la Mănăstirea Cașin, la Biserica Sfânta Maria Herăstrău, Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel și în Biserica Bazilescu.
La întâlnirile primarului cu cetățenii au participat și preoții, potrivit Hotnews.
Astfel de reuniuni aveau loc în biserici în toamna anului trecut, înainte de referendumul privind redefinirea familiei în Constituției. Înainte de consultarea populară – invalidată ca urmare a prezenței scăzute – PSD și Patriarhia Română au făcut campanie comună, inclusiv prind întâlniri electorale cu alegătorii în biserici.
Mai multe fotografii din timpul întâlnirilor din biserici au fost publicate pe pagina de Facebook a primarului.
Contactat de HotNews.ro, inițial edilul a spus că s-a adăpostit de ploaie în biserică deși tocmai participa la o asemenea întâlnire.
„Da, mă întâlnesc și în biserică, și în scările de bloc. Eu de obicei dau loc de întâlnire în anumite zone, în părculețe, dar ploua atât de rău și am intrat acolo. Era și biserica în construcție, m-am dus să văd și cum mergeau lucrările la acea biserică și erau și 7-8 persoane acolo.” Dan Tudorache, primarul Sectorului 1
Apoi, întrebat despre turneul prin biserici, primarul a spus că este normal să se întâmple acest lucru și că preoții sunt cei care îi aduc pe oameni.
Primăria Sectorului 1 a fost extrem de darnică în momentele în care bisericile solicitau bani.
De asemenea, în 2017 și 2018, s-au alocat 30 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului
„Mă întâlnesc cu oamenii și în biserică. Noi, Primăria Sector 1, investim și în lăcașele de cult, avem 39 pe raza Sectorului 1 și, în general, spun că la data cutare, ora cutare, merg la biserica cutare. Mi se pare normal să mă văd cu cetățenii și acolo. Eu sunt primar. Nu vorbesc politică, eu vorbesc despre problemele din zonă. Preoții strâng oamenii, nu eu. Eu le spun că, dacă sunt oameni care au probleme în zona respectivă, cu strada, cu blocul, cu reabilitarea, să vină. Unde mă invită, vin. Preoții mă invită. Nu am cerut așa ceva. Eu spun că vin în zona bisericii, dacă sunt oameni doritori, eu le stau la dispoziție. Dar eu mă duc cu Directorul de Investiții să văd dacă sunt probleme la biserica respectivă. Noi am alocat sume de bani pentru biserică, știți foarte bine.” Dan Tudorache, primarul Sectorului 1
Între întâlnirile cu locuitorii Sectorului 1 se numără și cea de la Mânăstirea Cașin.
„Astăzi m-am întâlnit cu membri ai comunității din zonă la Mănăstirea Cașin, loc foarte drag mie, nu doar pentru faptul că aici am fost botezat, ci și datorită oamenilor care îl…sfințesc. Discuțiile purtate au acoperit o gamă largă de subiecte fierbinți din sector, începând cu problemele din zona Coralilor, trecând, cu precauție, pe sub Podul Constanța (poate ne aude/citește și cineva de la Ministerul Transporturilor) și ajungând în Sisești și Odăi. Problematica de azi mi-a întărit convingerea că trebuie să finalizăm cât mai repede posibil PUZ-ul Sectorului 1, primul complet și coerent de după 1990.” Dan Tudorache, primarul Sectorului 1
Amabilitățile dintre preoții parohi și edil se pot explica – notează Hotnews – prin sumele programate să fie acordate și anul acesta lăcașelor de cult din bugetul sectorului.
Proiectul de buget prevede alocarea a 6 milioane de lei pentru biserici iar lista prevede următoarele proiecte:
– 500.000 lei pentru construirea paraclisului ortodox Izvorul Tămăduirii;
– 200.000 lei pentru construire clopotniță și capelă mortară, amenajări exterioare Parohia Tuturor Sfinților;
– 500.000 lei pentru consolidare Mănăstirea Cașin;
– 4 milioane lei pentru consolidare și restaurare Biserica Sfântul Vasile cel Mare;
-564.000 lei pentru lucrări de intervenție la biserica Adormirea Maicii Domnului Pitar Moș.
Anul trecut, Primaria Sector 1 aloca 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului după o donație de 20 milioane lei făcută în 2017.