În nordul județului Botoșani, la Ștefănești, peste 150 de bătrâni vor beneficia de unul dintre cele mai moderne centre pentru îngrijire din țară. Aceștia vor beneficia de îngrijire medicală, o bază de tratament și relaxare cu sauna și jacuzzi.
În județul Botoșani, satele sunt îmbătrânite, iar vârstnicii care locuiesc aici au afecțiuni cronice, majoritatea având pensii de CAP foarte mici. În această zonă sunt puțini medici de familie și nici o facilitate de tratament. Cele mai grave situații sunt pe malurile Prutului, din cauza depărtării de municipiul Botoșani, locul unde bătrânii pot beneficia de servicii medicale.
Din acest motiv, la Ștefănești, autoritățile au investit 4 milioane de euro într-un centru de zi și o unitate mobilă de îngrijire la domiciliu pentru cei bătrâni. Banii au provenit din fonduri europene. De la 1 august, vârstnicii vor beneficia de condiții de lux. Vor avea saună, jacuzzi și centru de recuperare pentru boli cronice.
„Şi în Ştefăneşti ca şi în restul zonei procentul populaţiei îmbătrânite este în creştere iar acest aspect a devenit tot mai evident în ultimii ani. Au şi ei dreptul să fie fericiţi, să aibă condiţii, măcar acum după o viaţă de muncă grea”, spune Florin Buţura, primarul din Ştefăneşti.
Bunica Teodora este din satul Bădiuți, arondat orașului Ștefănești. La 70 de ani trăiește singură de aproape 10 ani, de când soțul ei a decedat, iar copiii sunt plecați în străinătate. Are reumatism, însă nu a fost niciodată într-o stațiune. Se bucură mult de centrul de zi al Primăriei că va avea dușuri și kinetoterapeut.
„Nu am avut niciodată duş iar de staţiune am auzit numai la televizor. Cu ce să mergem, măi mamă, dacă aveam nişte pensii amărâte şi pe deasupra la noi îi muncă vara, nu-i de stat. Mă duc să mă rezolve cu durerile la mâini şi spate”, spune bătrâna. În aceeaşi situaţie se află şi vecina, o femeie trecută de 70 de ani. ”Doamne ajută să-i dea drumul la centru ca să avem cum să ne mai căutăm şi noi să ne alinăm suferinţa. Cine se duce 50 de kilometri la Botoşani?”, spune femeia.
Mai mult de atât, în cadrul aceluiași proiect a fost înființat un serviciu de îngrijire la domiciliu. O echipă de îngrijitori și asistenți vor merge acasă la bătrâni și îi vor consulta. Le vor asigura îngrijirea personală generală. De asemenea, vor face și recuperare cu cei care au probleme locomotorii. Toate aceste facilități vor fi valabile de la 1 august.