Alegerile prezidențiale din România, marcate de o decizie controversată a Curții Constituționale, au generat reacții puternice din partea mai multor lideri politici și instituții. Călin Georgescu și George Simion au lansat apeluri ferme către susținători, încurajându-i să se prezinte în fața secțiilor de vot, în timp ce Biserica Ortodoxă Română (BOR) a transmis un mesaj clar pentru evitarea oricăror proteste în spațiul public.
Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, și-a exprimat indignarea față de decizia Curții Constituționale de a suspenda procesul electoral.
„Votul este un drept câștigat. De aceea este dreptul nostru să fim mâine în fața secțiilor de vot. Așteptați să fiți primiți, așteptați ca democrația să învingă prin puterea voastră”, a declarat Georgescu într-un mesaj publicat pe rețelele sociale.
Georgescu a anunțat că se va afla la ora 8:00 la secția de votare din Mogoșoaia, unde va aștepta să-și exercite dreptul la vot. El a subliniat importanța menținării unui stat deschis către cetățeni: „Statul trebuie să fie deschis către oameni, nu închis. Deschideți secțiile, buletinele sunt tipărite, românii vor să voteze!”
Liderul AUR, George Simion, a lansat la rândul său un apel similar, încurajând românii să se prezinte pașnic în fața secțiilor de vot. Simion a anunțat că va merge la ora 13:00 la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Capitală.
„Eu mâine mă duc la ora 13:00 acolo unde trebuia să votez, cu lumânări pentru democrația din România, care caută să fie înmormântată. Nu vom permite acest lucru. Este important să ne comportăm pașnic, să ne apărăm drepturile”, a declarat Simion.
Liderul AUR a criticat decizia CCR, calificând-o drept o „lovitură de stat”, și a subliniat că procesul electoral ar trebui reluat în mod transparent.
Într-un comunicat oficial transmis sâmbătă seara, Biserica Ortodoxă Română a avertizat asupra intențiilor unor grupuri de a mobiliza credincioșii pentru organizarea de proteste în fața Curții Constituționale și a altor instituții de stat.
„Adresăm un îndemn către parohiile și mănăstirile din țara noastră să nu se implice și să nu participe la astfel de acțiuni contrare atât legii, cât și păcii sociale”, a precizat BOR.
Biserica a reamintit rolul său de promotor al rugăciunii și al păcii sufletești, subliniind că instigările la proteste ar putea avea consecințe negative pentru societate.
Decizia CCR de a anula procesul electoral și de a-l relua de la zero a generat controverse majore. Biroul Electoral Central a anunțat vineri seară sistarea tuturor operațiunilor de pregătire a votului, ceea ce a amplificat tensiunile politice și sociale.
Atât apelurile liderilor politici, cât și intervenția BOR reflectă un moment critic pentru democrația din România, unde dreptul la vot și păstrarea păcii sociale se află în centrul dezbaterilor.