În calendarul ortodox din luna martie a anului 2021 sunt două sărbători importante, de care creștinii ortodocși trebuie să țină cont. Este vorba despre o sărbătoare de cruce neagră și de una de cruce roșie.
Luna martie a anului 2021 are 31 de zile. În calendarul creștin ortodox al lunii martie se remarcă două sărbători imprtante, și anume, pe data de 9 martie, cei 40 de mucenici, in Sevastia Armeniei, și pe data de 25 martie – Buna Vestire – când este și dezlegare la peste.
Sărbătoarea celor 40 de mucenici pică într-o zi de marți și este notată în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră. Sărbătoarea Buna Vestire pică într-o zi de joi și este notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.
Sfinții 40 de Mucenici au avut de pătimit în localitatea Sevastia din Armenia, în timpul domniei împăratului Liciniu (307-323), la porunca guvernatorului Agricola. Aceștia erau soldați ce au mărturisit că sunt creștini, refuzând astfel să se închine idolilor. Pentru că și-au mărturisit credința în Hristos, cei 40 de mucenici au fost supuși la multe chinuri, iar în cele din urmă au fost scufundați într-o apă aproape înghețată de lângă cetate. Cei 40 de mucenici au fost: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.
În fiecare an, la data de 25 martie, se prăznuiește prima sărbătoare închinată Maicii Domnului, Buna Vestire, sau popular spus, Blagovestenia. Această sărbătoare reprezintă praznicul în amintirea zilei în care sf Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că o să îl nască pe Iisus. De menționat este că data acestei sărbători a variat la început. Unii o prăznuiau la data de 5 ianuarie, adică în Ajun de Bobotează, în timp ce alții o prăznuiau la data de 18 decembrie. În Răsărit, a fost acceptată data de 25 martie, după stabilirea datei de 25 decembrie ca sărbătoare a Nașterii Domnului, aproximativ în secolul al V-lea. Sărbătoarea a fost introdusă la Roma de papa Leon al II-lea. Începând din secolul al IX-lea, sărbătoarea a început să fie prăznuită pe data de 25 martie în toată lumea catolică.
”Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face si Gavriil harul il binevesteste. Pentru aceasta si noi, impreuna cu dansul, Nascatoarei de Dumnezeu sa-i cantam: Bucura-te cea plina de har, Domnul este cu tine!”
Pentru a consulta calendarul creștin ortodox al lunii martie 2021, accesați galeria foto a articolului. De acolo puteți salva fotografia.