15 dec. 2020 | 16:42

Calendar ortodox februarie 2021. Cele mai importante sărbători creștine din această lună

Știri generale
Calendar ortodox februarie 2021. Cele mai importante sărbători creștine din această lună
Ce saarbatori sunt in calendarul crestin ortodox din februarie 2021

Dacă în calendarul ortodox din luna ianuarie a anului 2021 avem cinci sărbători de cruce roșie, în calendarul creștin ortodox din februarie 2021 este menționată o singură sărbătoare de cruce roșie. Iată care este aceasta.

Calendar ortodox februarie 2021

Calendarul creștin ortodox din luna februarie 2021 are doar o singură sărbătoare, iar aceasta este Întâmpinarea Domnului. Trebuie știut că diferența dintre sărbătorile cu cruce roșie și sărbătorile cu cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este oferită de bogăția și solemnitatea slujbelor. Într-o zi de sărbătoare de cruce roșie, li se recomandă credincioșilor să nu lucreze decât ceea ce este absolut necesar, întrucât păcatul apare atunci când se săvârște o lucrare ce nu este absolut necesară în zi de sărbătoare.

Sărbători în luna februarie 2021

Cum spuneam mai sus, în luna februarie 2021, în calendarul creștin ortodox, există numai o sărbătoare de crce roșie, și anume, Întâmpinarea Domnului. Totuși, în aceeași lună mai avem și două sărbători de cruce neagră, iar acestea sunt Sfântul haralambie și Întaia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul.

Întâmpinarea Domnului – sărbătoare de cruce roșie

Această sărbătoare de cruce roșie este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos, pe data de 2 februarie. Sărbătoarea pică într-o zi de marți. Mântuitorul a fost dus la templu de către Fecioara Maria și Iosif pentru împlinirea Legii ce prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în cea de-a 40-a zi de naștere. În acest moment se făcea, de asemenea, și curățirea mamei. În templu, aceștia au fost întâmpinați de Simeon și de Ana. Conform tradiției, Simeon a făcut parte dintre traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în limba greacă. Iar în momentul în care a ajuns la textul ”Iată Fecioara va lua în pântece și va naște un fiu”, a înlocuit termenul ”fecioara” cu ”femeie”. Iar pentru necredința sa, Dumnezeu  i-a făgăduit că nu va muri până ce nu îl va vedea Mesia născut din Fecioară.

Sfântul Haralambie – sărbătoare de cruce neagră

Sfântul Haralambie a fost un episcop din Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi. El a trăit în vremea împăratului Septimiu Sever (193-211). Când Sfântul Haralambie a împlinit 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru că nu s-a îndepărtat de credința în Hristos. Conform tradiției, în timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului și au rămas așa până când mucenicul a făcut rugăciune. Astfel în fața acestei minuni, cei ce îl torturau s-au convertit la creștinism.

Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul – sărbătoare de cruce neagră

Această sărbătoare este celebrată pe data de 24 februarie și pică într-o zi de miercuri. Din Biblie se cunoaște că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Conform tradiției, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, a luat capului Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Elonului, într-un vas de lut. Aceasta e socotită prima aflare a sfântului cap. Sfântul cap a fost aici prezent până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când, prin doi monahi, capul a ajuns la Emsa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a pus în biserica din această cetate, fiind, de altfel, socotită cea de-a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Diferența dintre sărbătorile de cruce roșie și de cruce neagră

Diferența este că în sărbătorile de cruce roșie nu se lucrează, dacă nu există obligația de a merge la lucru, și se merge la biserică penrru rugăciune. La sărbătorile de cruce neagră se cinstesc cele ale sărbătorii, prin rugăciune, dar se poate lucra în mod obișnuit.

În total, acestea sunt cele trei sărbători din calendarul crești ortodox al lunii februarie 2021. De asemenea. în galeria foto a articolului găsiți acest calendar care vă va ghida în respectarea sărbătorilor din a doua lună a anului ce vine, putând salva imaginile.

PlaySport
Cea mai frumoasă femeie din lume, vacanță fără fotbalistul român care i-a devenit soț! Cât de departe pleacă
Ego.ro
Antonia, GOALĂ pușcă! Poza din intimitate a scăpat pe net. Doar Alex Velea o vede AȘA
Digi24
Prima reacție a Rusiei după atacul Iranului asupra Israelului: „Totul depinde de următorii pași”
Cancan.ro
Kate Middleton, încă un diagnostic dur! S-a aflat de ce afecţiune suferă
GSP.ro
Alex Pițurcă, surprins în compania altei femei » Cum a reacționat Cristina Ich, partenera sa de viață
Stirile PROTV
De ce a atacat Iranul teritoriul Israelului, deși știe că are o capacitate militară inferioară: ”Trebuiau să răspundă!”
Romania TV
Acuzaţii penale pentru Anamaria Prodan. Ce ar fi făcut impresara pentru a-l ajuta pe Reghecampf: „Aşa-ţi trebuie!”
Capital.ro
Antena 3, decizie pentru MIRCEA BADEA. Ce se întâmplă cu emisiunea de pe post
EVZ.ro
Tot mai mulți nefumători au cancer pulmonar. Explicația este terifiantă
Adevarul
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
BZI.ro
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Cine va lua premiul de 100.000 de euro
Spynews.ro
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Libertatea.ro
Cheia anchetei din cazul celor 17 decese de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ce este noradrenalina și cum se poate verifica dacă a fost folosită corect
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
A început războiul în Orientul Mijlociu! Reacția României, după atacurile Iranului asupra Israelului
Redactia.ro
”Fără precedent!”. Câți bani încasează România, după revenirea neverosimilă cu Ucraina și calificarea la ”Cupa Mondială”
Digisport.ro
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Click.ro
Theo Rose a recunoscut că îl plăcea pe Anghel Damian din timpul relației cu Alex Leonte: „Strici și casa omului și pe a ta. Și-a asumat un mare risc...”
Viva.ro
Clasa de mijloc a dispărut complet: O țară care avea cândva economia cu cea mai rapidă creștere din lume este acum în colaps
Digi24
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot muri, că va fi război nuclear în Europa”
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
Mari schimbări pentru YouTube. Noi posibilități pentru utilizatori
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Mellina s-a vindecat după câteva luni în care s-a confruntat cu probleme de sănătate. A fost la un pas de anorexie
Spynews
Anunț pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Acest lucru este total INTERZIS
Capital.ro
Localitatea din România în care s-a deschis o fabrică nouă de senzori industriali: ”Elvețienii au analizat mai multe locații din Europa”
Antena 3
Crina Mardare și Mișu Cernea, poveste de dragoste atipică. Nu au locuit niciodată împreună, deși au o relație de peste două decenii
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
S-a aflat când vine SFÂRȘITUL LUMII! NU e așa cum CREDEAM
Mediaflux
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în toiul nopții. Câinele a „simțit” și i-a indicat locul. Ce a urmat
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro