07 ian. 2021 | 15:06

Calendar ortodox aprilie 2021. Cele mai importante sărbători creștine din această lună

News
Calendar ortodox aprilie 2021. Cele mai importante sărbători creștine din această lună
Calendarul crestin ortodox al lunii aprilie 2021

În calendarul creștin ortodox al lunii aprilie 2021 sunt nouă sărbători importante, respectiv 6 de cruce neagră și trei de cruce roșie. Sărbătorile de cruce neagră sunt: Sfantul Eutihie, patriarhul Constantinopolului (6 aprilie), Sfantul Mucenic Sava de la Buzau (12 aprilie), Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin (14 aprilie), Sfantul Teotim, Episcopul Tomisului (20 aprilie), Sfintii Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif din Maramures; Sfintii Mucenici Pasicrat si Valentin de la Durostorum (24 aprilie), Talcuirea Evangheliei din Miercurea Mare (Denie); Sfintii Apostoli Iason si Sosipatru (28 aprilie).

Calendar ortodox aprilie 2021

Sărbătorile de cruce roșie sunt: Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa; Sfantul Farmutie (11 aprilie), Sfantul Mucenic Gheorghe (23 aprilie), Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului; Sfantul Evanghelist Marcu (25 aprilie). De precizat este că sărbătorile de cruce roșie se deosebesc de cele de cruce neagră prin solemnitatea slujbelor și prin faptul că în sărbătoarea de cruce roșie este bine ca credincioșii să nu muncească, dacă nu este absolut necesar.

Sărbători de cruce neagră

Sfântul Eutihie

Sfântul Eutihie s-a născut în Frigia din părinți creștini. El s-a arătat ca fiind făcător de minuni, deoarece îi vindeca pe oameni de boli prin rugăciune și prin ungerea cu untdelemn sfințint. După moartea împăratului Iustinian, locul ca împărat a fpst luat de Iustin. El l-a rechemat pe Eutihie în scaunul patriarhal de la Constantinopol, unde a rămas până a murit, în anul 582.

Sfântul mucenic Sava de la Buzău

S-a născut în anul 334 într-un sat din zona Buzăului, iar părintele său duhovnicesc era preotul Sansala. Cei doi erau călugări misionari în ținutul Buzăului, acolo unde cel mai probabil era și o episcopie, convertind la creștinism mulți daco-romani, goți și ”barbari” care se închinau la idoli.

 Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin

Acesta s-a născut în jurul anului 1674 în satul Gledin și a primit numele de botez Petru, fiind primit la Mănăstirea Neamț. S-a călugărit la 25 de ani. A plecat la Kiev unde l-a cunoscut pe Sfântul Dimitre al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. S-a întors la Mănăstirea Neamț în anul 1706, alegând sihăstria într-o pădure lângă Muntele Chiriacul.

Sfantul Teotim, Episcopul Tomisului

El a fost numit și Teotim I, ”scitul” sau ”filosoful” și a fost originar din Dacia Pontică. A trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea și începutu secolului următor, păstorind cetatea de la Marea Neagră, prin anii 380-395.

Sfintii Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif din Maramures; Sfintii Mucenici Pasicrat si Valentin de la Durostorum 

Acești sfinți Ierarhi sunt cinstiți pentru faptul că au apărat învățătura ortodoxă în fața influențelor calvine și pentru că au întărit unitatea românilor în credință.

Talcuirea Evangheliei din Miercurea Mare (Denie); Sfintii Apostoli Iason si Sosipatru 

„Atunci a mers Iisus impreuna cu ei la locul ce se numeste Ghetsimani si a zis ucenicilor: Sedeti aici pana ce voi merge sa Ma rog acolo. Si luand pe Petru si pe cei doi fii ai lui Zevedeu, a inceput a Se intrista si a Se mahni si le-a zis lor: Intristat este sufletul Meu pana la moarte. Ramaneti aici si privegheati impreuna cu Mine.” – Sfântul Ioan Gură de Aur.

Sărbători de cruce roșie

Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa; Sfantul Farmutie

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în București, la data de 7 octombrie 1787. La vârsta de 20 de ani, acesta a ajuns la mănăstirea Cernica, iar la cerera duhovnicului său, la data de 12 noiembrie 1808, acesta a devenit monahul Calinic. Sfântul Calinic a înființat o tipografie în anul 1861, la Ramnic, și a tipărit cărți de cult și multe din lucrările proprii. A fost îngropt, la dorința sa, la Mănăstirea Cernica, în tinda Bisericii ”Sfântul Gheorghe”.

Sfantul Mucenic Gheorghe

S-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, și a trăit în vremea împăratului Dioclețian. S-a mutat în Palestina și a urmat o carieră militară, ajungând comandant în armata împăratului Dioclețian. Acesta și-a mărturisit credința chiar în fața împăratului. A fost uspus la numeroase chinuri și a fost condamnat la moarte prin decapitare în anul 303, în data de 23 aprilie.

Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului; Sfantul Evanghelist Marcu

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului s-a născut în anul 1692 în Poltava, Ucraina. A venit în Țara Românească probabil în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a Mitropolitului Antim Ivireanu. A fost hirotonit preot în Mănăstirea Dălhăuți, apoi a fost numit stareț. A înființat câteva mănăstiri în Buzău și în Vrancea, apoi s-a stabilit la Mănăstirea Poiana Mărului.

Calendarul creștin ortodox al lunii aprilie 2021 poate fi găsit în galeria foto a articolului, acolo de unde puteți să și salvați imaginea.

PlaySport
Ireal! Uriașul Gațu a divorțat la 78 de ani și s-a cuplat cu menajera, mai tânără cu 25 de ani: Cum arată femeia care i-a luat mințile campionului mondial
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
Lovitură de teatru! Andreea nu a fost singura victimă a lui Mirel. Declarații incendiare
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
A fost lovit o dată în față și a murit. Un bărbat din Ploiești a fost ucis după ce și-a parcat mașina
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
EVZ.ro
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la mijloc
Adevarul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
11.000 de soldați români, trimiși la moarte sigură de un general rus: „Nu am crezut că sunteți atât de proști!” Povestea terifiantă a bătăliei de la Oarba de Mureș
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Capital.ro
Categoriile de pensionari care vor fi afectate de noua lege. Dumitru Costin, BNS: "Ei vor avea pensii mai mici"
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
ANAF va CONTROLA familiile! Pe 15 aprilie încep VERIFICĂRILE
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro