Astăzi suntem în a șasea zi după Paște, iar creștinii ortodocși celebrează o altă sărbătoare creștină importantă. În calendarul creștin ortodox ziua de 29 aprilie 2022 este reprezentată de Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare creștină are la bază o legendă. Aceasta spune că în apropierea Constantinopolului s-ar fi petrecut un miracol lângă un izvor din apropiere.
Creștinii ortodocși din întreaga lume sărbătoresc astăzi, în prima zi de vineri după Paște, Izvorul Tămăduirii. Există și o legendă care stă la baza acestei sărbători, care datează de pe vremea împăratului bizantin Leon I.
Legenda spune că acesta a fost îndemnat de Maica Domnului să ajute un orb să ajungă la un izvor din apropierea celebrului oraș Constantinopole.
„Nu este nevoie sa te ostenesti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure si luând cu mâinile apa tulbure potolește setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati”.
Odată ajuns aici, orbul s-ar fi spălat pe față cu apa din izvor, iar minunea s-a produs. Omul avea să-și recapate vederea, iar ca urmare a acestui miracol, împăratul Leon I avea să construiască aici o biserică. De atunci a rămas întipărit în calendarul creștin ortodox această zi sub denumirea de Izvorul Tămăduirii.
Ca de fiecare dată când se sărbătorește o astfel de zi, există tradiții și obiceiuri păstrate în timp. Și în ziua de vineri, când se celebrează Izvorul Tămăduirii, spun bătrânii, sunt respectate anumite tradiții și obiceiuri. În biserici, preoții astăzi sfințesc aghiasma mică, iar cei care beau din ea, se spune că se vor vindeca de orice boală ar avea.
Tot astăzi, cei mici vor depune Jurământul juvenil, cei care-l depun fiind copii între 9 și 14 ani, în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii, Micuții care depun acest jurământ își jură unul altuia loialitate, și fac schimb de obiecte cu caracter sentimental. Condiția principală este ca cei care depun jurământul să îndeplinească anumite criterii, de prietenie, sau afinități sufletești.
De Izvorul Tămăduirii, fetele tinere vor face Înfrățitul, o tradiție veche păstrată până în zilele noastre. Același lucru îl vor face și băieții tineri, și constă într-un altfel de jurământ, de a fi unul lngă celălalt atunci când trec prin momente grele.
Se mai spune că în gospodăriile fără fântână, astăzi, de Izvorul Tămăduirii este cea mai bună zi din an pentru săpătorii de fântâni, dând mai repede de apă. Și tot astăzi, preoții merg să sfințească apele, pentru a alunga spiritele rele din jurul comunității.
Conform unor legende locale, se pare că există și în România astfel de izvoare tămăduitoare. De exemplu, un astfel de izvor se află la Mănăstirea Ghighiu din Prahova, altele la Mănăstirea Dervent, Mănăstirea Hoacioara din județul Neamț, sau la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă.