Calendar ortodox 25 noiembrie. Peste 355.000 de români îşi sărbătoresc onomastica joi

Calendar ortodox 25 noiembrie. Peste 355.000 de români îşi sărbătoresc onomastica joi
Ce români își sărbătoresc onomastica pe 25 noiembrie

Mulți români își sărbătoresc onomastica astăzi, 25 noiembrie. Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Ecaterina bucură milioane de credincioși, așa că este important ca oamenii să se roage astăzi. De asemenea, multe femei, dar și mulți bărbați, au fost numiți după aceasta.

Câți români își sărbătoresc onomastica pe 25 noiembrie

Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Ecaterina, pe lângă importanța pe care o are printre credincioși, aduce bucurie și pentru peste 355.000 de români care își sărbătoresc onomastica. Să nu uiți să urezi un călduros ‘La mulți ani’ astăzi, 25 noiembrie, celor care poartă prenume derivate!

Este vorba despre 152.390 de femei și 203.217 de bărbați, potrivit Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date. Mai exact, cele mai întâlnite prenume feminine sunt Ecaterina, astfel că 66.195 de persoane se numesc așa, dar și Cătălina, pentru 64.261 de femei.

În același timp, cei mai mulți bărbați, anume 168.579, poartă prenumele derivat Cătălin. Cei care își sărbătoresc onomastica astăzi, 25 noiembrie, se mai numesc și Caterina, 2.523 de persoane având acest nume, Cati, 1.745 de persoane, Catinca și Călina, 8.720, respectiv 4.392 de persoane.

De asemenea, cei ce sunt sărbătoriți cu ocazia praznicului Muceniței Ecaterina se mai numesc Tincuța, 4.554, Călin, 34.604 de persoane, dar și Ecaterin, 34 de persoane, potrivit Agerpres. Marea Muceniță Ecaterina a trăit în Alexandria, fiind fiica guvernatorului Contas al Alexandriei egiptene.

Cine a fost Sfânta Muceniță Ecaterina

Aceasta a avut parte de o educație aleasă, dar a fost cunoscută și pentru frumusețea ei. Ea a studiat lucrările unora dintre cei mai mari filozofi din Antichitate și a fost curtată de mulți tineri care făceau parte din familii bune, dar i-a refuzat, explicându-le părinților săi motivele de fiecare dată.

Ea a mărturisit că o să se căsătorească doar dacă o să găsească pe cineva care să o întreacă în celebritate, înțelepciune, bogăție și frumusețe. Un Sfânt Părințe a fost trimis de mama Sfintei Ecaterina, care i-a vorbit de un tânăr care îndeplinea toate cerințele pe care le avea.

„Frumusețea lui este mai strălucitoare decât strălucirea soarelui, toată creația se supune înțelepciunii lui, bogățiile lui sunt răspândite în întreaga lume – ceea ce nu diminuează ci, dimpotrivă, sporește nespusa sa noblețe.”

Sfânta Muceniță Ecaterina. Ce trebuie să știe toți românii

Sfânta Ecaterina a început să fie interesată de ce i-a spus părintele, așa că a primit o icoană cu Maica Domnului și Pruncul Iisus. Ea s-a rugat și i s-a arătat Maica Domnului care și-a trimis Fiul să o vadă, dar a fost refuzată pe motivul că nu era botezată.

Întoarsă la părinte, aceasta i-a spus ce s-a întâmplat. El a îndemnat-o să se roage și a botezat-o, iar apoi, aceasta a primit un inel la a doua apariție a Domnului. De asemenea, ea a mers de bunăvoie la împăratul Maximinius, cunoscut pentru faptul că îi arunca în foc pe adepții lui Hristos care nu se lepădau de El.

Împăratul a încercat să o facă să renunțe la credința ei, însă Sfânta Ecaterina a refuzat faima și numeroasele bogății. Ea a fost închisă în închisoare și torturată, dar nu s-a dezis de credința creștină.

În cele din urmă, Maximinius a rugat-o să aibă un mariaj cu el, însă aceasta și-a mărturisit fidelitatea față de Hristos, a mărturisit o rugăciune și și-a pus capul sub sabia călăului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI