Sărbătoare mare pentru români azi! Astăzi, 24 mai, mai mulți creștini ortodocși din întreaga lume îl prăznuiesc pe Sfântul Simeon, cunoscut și ca Simeon Stăpâlnicul sau ‘cel din Muntele Minunat’.
În fiecare an, mai mulți români îl sărbătoresc pe data de 24 mai pe Sfântul Simeon. Acesta a avut un mare har, născându-se în anul 522 la Antiohia Siriei și ajungând la vârsta de 6 ani la părintele Ioan. Fiind ucenicul arhimandritului Ioan, el a învățat nevoia, smerenia, a respectat cele mai aspre nevoințe de postiri și rugăciune, uimindu-și mentorul de fiecare dată prin faptul că își ducea fiecare sarcină la capăt și își dorea să îl cinstească necontenit pe Dumnezeu.
În tradiția populară se zică că Sfântul Simeon susține cerul și pământul și poate aduce cutremure, de aceea este important ca astăzi să nu se facă treburi casnice, printre care să nu se spele sau să se calce. De asemenea, trebuie să ne ferim de a ne certa cu alte persoane pentru a nu avea parte de o săptămână îngreunată de aceste discuții în contradictoriu.
Este important și să cunoaștem o rugăciune pentru Simeon Stăpâlnicul pe care să o spunem astăzi. Acesta a fost cunoscut pentru smerenia sa, dar și pentru faptul că vindeca cele mai cumplite boli, citea ce este în sufletul oamenilor și înțelegea fiarele sălbatice.
De multe ori oamenii se adunau pentru a-i asculta cuvintele, așa că s-a stabilit pe un stâlp unde zilnic cânta 150 de psalmi și îi aducea slavă lui Dumnezeu prin rugăciunile sale. Acesta susținea de multe ori că este hrănit de îngeri, așa că stătea fără să doarmă și fără să mănânce și timp de 30 de zile.
„Prea Cuvioase Părinte Simeoane, cel ce, încă din copilărie fiind nevoitor şi iubitor al frumuseţii cereşti, ai strălucit cu harul tău peste toate marginile pământului, ascultă rugăciunea noastră, a celor greu încercaţi de nevoi şi de ispite.
Tu, cel ce te-ai învrednicit de adevărata cunoaştere a Duhului, mijloceşte pentru noi către Bunul Dumnezeu să ne împărtăşească şi nouă harul Său cel sfinţitor. Luminează-ne prin rugăciunile tale bineprimite de Dumnezeu şi dăruieşte-ne sănătate, pace sufletească şi cunoaşterea celor dumnezeieşti.
Fereşte Biserica cea Adevărată de rătăcirile acestui veac şi roagă-l neîncetat pe Hristos să ne ierte păcatele multe şi grele şi să ne întărească în dragostea Sa, făcându-ne să înţelegem că numai El este împlinirea tuturor dorinţelor noastre. Amin”.